Disensiuni la Comisia Electorală Centrală. Subiectul zilei: numărul de secții de votare pentru diasporă

Disensiuni la Comisia Electorală Centrală. Subiectul zilei: numărul de secții de votare pentru diasporă

Deja de mai bine de două ore, continuă dezbaterile la Comisia Electorală Centrală pe subiectul secțiilor de votare ce urmează să fie deschise peste hotare, pentru parlamentarele anticipate din 11 iulie. Deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, la un moment dat, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a propus revenirea la numărul de 139, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020. Acest lucru a iscat replici aprinse, mai ales din partea reprezentantei Partidului Acțiune și Solidaritate, Veronica Mihailov, care pledează pentru constituirea a 198 de secții pentru diasporă. În aceste momente, membrii CEC au luat o pauză pentru a ajunge la un numitor comun.

„Cu referire la înregistrarea prealabilă, CEC nu a făcut o înregistrare prealabilă separată pentru acest scrutin, iar cifra de pe site-ul web al CEC reprezintă datele din ultimii trei ani. Aceste criterii ne ajută doar la determinarea geografiei, cifra de înregistrare prealabilă nefiind una subiectivă. Amintesc, înregistrarea prealabilă online nu impune o semnatură electronică. De la un scrutin la altul, prezența e diferită și nu e clarificat care prezență se ia în calcul: de la parlamentarele din 2019 sau de la prezidențialele din 2020. Cu referire la numărul de cetățeni aflați peste hotarele țării, ambasadele au spus că nu dețin date veridice. Așadar, pentru a nu debusola starea socială, propun conservarea situației cum a fost la ultimul scrutin. O modificare suplimentară poate debusola alegătorul cu privire la locație”, a propus secretarul CEC, delegat de socialiști, Maxim Lebedinschi.

VEZI ȘI: Peste 100.000 de moldoveni din diasporă s-au înregistrat prealabil pentru parlamentare, cu 40% mai mulți față de prezidențialele din 2020

„Consider că este o tentativă extrem de pericoloasă că se merge contrar intereselor cetățenilor de peste hotare, iar argumentele expuse de domnul Lebedinschi nu au argumentele de rigoare. Nu este corectă o asemenea atârnare. Referitor la rata participării anterioare a diasporei, într-un număr record de peste 260 de mii. Statisticile arată că la multe secții de peste hotare au fost probleme, s-au epuizat buletinele de vot. Propunerea de conservare nu va face decât să perpetueze nemulțumirea cetățenilor”, a spus avocata și reprezentanta PAS, Veronica Mihailov.

139 de secții de votare au fost deschise în străinătate, la alegerile prezidențiale din 2020.

VEZI ȘI: Apelul lui Aurelui Ciocoi către moldovenii de peste hotare: „Avem nevoie de voluntari. Nu sunt bani în buget”

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Guvernul în exercițiu al Republicii Moldova a decis, în ședința din 12 mai, să aloce doar 70 de milioane de lei pentru organizarea scrutinului. Asta deși, Comisia Electorală Centrală a calculat că este nevoie de 125 de milioane de lei pentru alegeri. Cele 70 de milioane sunt alocate din fondul de rezervă al bugetului țării.

Precizăm că până acum, 17 formațiuni politice și-au anunțat intenția de a participa în calitate de concurenți electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Astfel, 14 concurenți electorali deja au fost înregistrați de Comisia Electorală Centrală. Este vorba despre: Partidul Acasă Construim Europa, Partidul Acțiunii Comune ”Congresul Civic”, Blocul Electoral „Renato Usatîi”, Partidul Politic ”Șor”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда”, Partidul Democrat, Partidul ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Unității Naționale, Partidulul Politic „Democrația Acasă”, Partidul Legii şi Dreptăţii, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Politic „NOI” și Alianța pentru Unirea Românilor.

De asemenea, alte 3 dosare se află în proces de examinare la CEC, și anume, dosarele depuse de: Partidul Verde Ecologist, Partidul Legii şi Dreptăţii, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Politic „NOI”, Partidul ”Puterea Oamenilor”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.