
Nagacevschi, după decizia Înaltei Curți: Prin soluția CC, de facto, se inițiază procesul de resetare a CSM
Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că prin decizia din 10 iunie a Curții Constituționale a fost declanșat procesul de resetare a Consiliului Suprem al Magistraturii. „Vreau să mulțumesc membrilor CSM al căror mandat a fost încetat urmare a Hotărârii CC și să le urez mult succes, eventual la noul concurs organizat de Parlament”, punctează ministrul.
・
„Prin soluția de azi a CC, de facto se inițiază procesul de resetare a CSM. Sper cât de curând să fim informați și despre fixarea datei desfășurării Adunării Generale a judecătorilor pentru alegerea noilor membri ai CSM din rândul judecătorilor”, scrie ministrul în exercițiu Justiției pe pagina sa de Facebook.
Totodată, Nagacevschi punctează că, în continuare „nu se soluționează chestiunea privind selectarea profesorilor titulari prin vot calificat”, dar și excluderea ministrului Justiției, procurorului general și a președintelui CSJ din componența CSM, prevederi incluse în proiectul de modificare a Constituției.
Cât despre cei patru membri CSM care au rămas fără mandate de membri după hotărârea CC de joi, Nagacevschi le-a mulțumit pentru eforturi și le-a sugerat că ar putea participa repetat la un eventual noul concurs pentru selectarea membrilor CSM din rândul profesorilor titulari, organizat de Parlament.
AGORA amintește că, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările din 2019 la legea privind CSM prin care s-a decis majorarea numărului de membri ai consiliului de la 12 la 15. Totodată, e neconstituțională hotărârea din 2020 prin care au fost aleși de Parlament patru membri CSM din rândul profesorilor de drept titular. Mandatul lor în consiliu se anulează, nu și deciziile luate până acum cu participarea lor.
Înalta Curte precizează că se revine la legea CSM în redacția veche. Astfel, Parlamentul va alege doar trei membri CSM, iar în total vor fi 12.