Cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean Ceaus: Comisia de anchetă recomandă demiterea directorului SIS. Ce scrie presa din Ucraina

Cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean Ceaus: Comisia de anchetă recomandă demiterea directorului SIS. Ce scrie presa din Ucraina

Organele de investigație din R. Moldova ar fi indentificat participanții la răpirea ex-judecătorului ucrainean Mykola Ceaus și ar urma să-i anunțe în curând în căutare internațională. Despre aceasta comunică presa ucraineană. La Chișinău, deocamdată, nu s-au făcut astfel de declarații. Totuși, comisia de anchetă care a investigat răpirea vine cu primele concluzii și recomandă președintei țării să demită șeful Serviciului Informații și Securitate.

„Organele de anchetă din Moldova au identificat toți participanții la răpirea fostului judecător ucrainean Mykola Caus și conform datelor preliminare, unii dintre ei sunt membri ai serviciului de informații ucrainean”, notează presa ucraineană. Mai mult, sursa scrie că organele de drept s-ar pregăti să dea bănuiții în căutare internațională.

Astfel de informații însă, deocamdată, nu au fost confirmate oficial la Chișinău. Însă, la 17 iunie, președintele Comisiei de anchetă care a investigat răpirea lu Ceaus, Vasile Năstase, a prezentat un raport preliminar.

Astfel, Comisia recomandă președintelui țării, Maia Sandu, „eliberarea din funcție a directorului Serviciului Informații și Securitate, Alexandr Esaulinco, a șefului Serviciului de Contraspionaj și a altor persoane pentru inactivitatea în prevenirea atentatului la securitatea R. Moldova de către un grup de persoane din afara țării care au acționat nestingherit pe parcursul a câtorva săptămâni fără a fi detectate de SIS, sau urmare a unei complicități cu acesta”.

Totodată, președintele comisiei a ținut să sublinieze că  în urma analizei cauzei, nu s-au găsit probe relevante în ceea ce privește participarea SIS-ului cu bună știință a Președenției în ce privește răpirea cetățeanului Ceaus de pe teritoriul R. Moldova. 

În plus, marți, comisia a primit o notă informativă din partea SIS în care se vorbește că, în contextul mediatizărilor privind coparticiparea SIS în răpirea lui Ceaus, de către Direcția generală protecție generală a fost demarată o cercetare de serviciu pe faptul posibilei implicări a angajaților serviciului în cazul dat. Astfel, ar figura câteva nume care ar putea fi implicate în acest caz, susține Năstase care susține totodată, că nu se cunoaște sigur dacă documentul SIS, primit prin secretariatul Parlamentului ar fi autentic sau nu. Deputatul a trimis o interpelare la SIS ca să se expună pe acest document, dar nu a primit un răspuns deocamdată. 

Menționăm că, în raportul preliminar comisia a venit cu mai multe recomadări în privința structurilor de stat.

„Recomandăm Ministerului Afacerilor Externe să examineze minuțios acțiunile și inacțiunile diplomaților acreditați în R. Moldova în cadrul Ambasadei Ucrainei, în special domnului ambasador Smetaniuc, sub aspectul încălcării Convenției de la Viena din 1961 privind relațiilor diplomatice și adoptarea deciziilor în acest sens. Recomandăm MAEIE întocmirea unei note de protest Ucrainei cu prezentarea poziției oficiale a R. Moldova privind dezacordul asupra intervenției și implicării Serviciilor speciale militare a ucrainei pe teritoriul R. Moldova”, spune Năstase.

La fel, a recomandat transmiterea poziției oficiale a țării și sensibilizarea Consiliului Europei, OSCE, APCE privind inadmisibilitatea repetării unor situații similare, calificate drept atentat la securitatea națională a R. Moldova.

Citește și: Banii, borcanul și răpirea: Cronologia evenimentelor în cazul ex-judecătorului Ceaus

Amintim că la 3 aprilie Mykola Ceaus, judecătorul ucrainean care ar fi ascuns 150 de mii de euro în borcane și care este urmărit de Procuratura din Kiev pentru acţiuni de corupție, a fost răpit. Despre asta a anunțat avocatul acestuia Iulian Balan pe pagina sa de Facebook. 

La mai bine de 50 de ore de la dispariția lui Ceaus, ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu a venit cu mai multe detalii în acest sens. Oficialul a declarat că cei care l-au răpit, ar fi cetățeni străini și că aceștia au reușit să traverseze frontiera Republicii Moldova cu Ucraina.

Reamintim că, Ceaus s-a ales cu un refuz din partea autorităților R. Moldova la solicitarea de a beneficia de azil politic în țara noastră. Magistratul s-ar fi aflar la Chișinău din 2016. 

Totodată, ex-judecătorul Mykola Ceaus a fost eliminat din lista de căutare a Interpolului.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.