
150 de secții de votare pentru diasporă. Decizia finală, luată de CEC într-o ședință extraordinară (VIDEO)
După o ședință scurtă, ce a durat doar câteva minute, membrii Comisiei Electorale Centrale au decis constituirea a 150 de secții de votare pentru diasporă, după ce Curtea Supremă de Justiție a obligat instituția să își revizuiască vechea hotărâre.
・
Cu nouă voturi pentru, CEC a pus punct pe subiectul secțiilor de votare ce urmează să fie deschise peste hotare.
„Având la bază devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 întocmit în baza evaluării necesităților pentru 150 secții de votare, CEC a transmis spre avizare finală MAEIE o listă, la fel, cu 150 secții de votare. În context, MAEIE a comunicat despre îndeplinirea condiției ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale statelor străine, precum și a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare, inclusiv identificarea președinților birourilor electorale ale secțiile de votare și sediilor acestora”, se arată în comunicatul instituției.
Aici poate fi văzută lista cu țările și numărul de secții pentru fiecare stat în parte.
https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcecmoldova%2Fvideos%2F526175415180490%2F&show_text=false&width=560&t=0
Deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat inițial decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și a moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost organizate proteste împotriva acestei decizii. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit întro altă ședință, unde au hotărât să mai deschidă încă șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, respectiv, un total de 146 de secții.
În consecință, au fost depuse demersuri împotriva deciziei CEC privind numărul de 146 de secții de vot de către Blocul electoral „Renato Usatîi”, Platforma DA, PAS, AUR, PUN, PACE.
AGORA amintește: Curtea de Apel a admis parțial contestațiile partidelor privind decizia Comisiei Electorale Centrale ce vizează secțiile de vot în diasporă. A fost anulată partea ce vizează deschiderea a mai puțin de 190 de secții de vot. Ulterior, CEC a contestat hotărârea Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție. CSJ a respins recursul CEC, obligând instituția să constituie cel puțin 191 de secții de votare.