ANRE și Consiliul Concurenței ar putea fi comasate într-o singură instituție. Prevederile proiectului inițiat de PAS (VIDEO)

ANRE și Consiliul Concurenței ar putea fi comasate într-o singură instituție. Prevederile proiectului inițiat de PAS (VIDEO)

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Consiliul Concurenței (CC) ar putea fi comasate într-o singură instituție - Autoritatea de Reglementare și Reforme. Un proiect de lege în acest sens urmează a fi înregistrat în următoarele două săptămâni, a anunțat luni președintele Comisiei economie buget și finanțe, Dumitru Alaiba, în cadrul unui briefing de presă. Alesul poporului a dat asigurări că reforma va fi dusă până la capăt până la sfârșitul anului. 

„Noi avem două instituții importante pentru a asigura prețuri și tarife echitabile, dar în practică nu avem rezultate. CC consumă 26 de milioane lei din bugetul de stat doar în anul 2021. Această instituție există din anul 2007 și nu a produs nici un dosar de rezonanță, pe când sarcina ei este una importantă - de a proteja concurența, de a asigura condiții echitabile pe piață, de a penaliza monopolurile și cartelurile. Inacțiunea CC îl costă pe fiecare cetățean care achită prețuri exagerate la bunuri și servicii. ANRE are un buget anual de 85 milioane lei (2021) și are o sarcină la fel de importantă: să asigure ordine și predictibilitate pe piața energetică. Nici această instituție nu produce rezultate, an de an. Prea des ANRE a fost văzută acționând politic atunci când nu era cazul și acoperindu-se cu independența atunci când erau obligați să apere interesul public. Inacțiunea ANRE costă cetățenii și antreprenorii care achită tarife și prețuri exagerate la resursele energetice”, a declarat deputatul.

Publicitate

Alesul poporului spune că prin reforma lansată, ANRE și CC vor fi comasate într-o instituție puternică, eficientă și independentă. Dumitru Alaiba a declarat că asemenea modele există în practica europeană, asigurând că a analizat îndeaproape experiența Estoniei, unde un asemenea aranjament instituțional funcționează din anul 2008.

„Cu doar trei directori, față de cinci la ANRE și cinci la CC, în cazul Republicii Moldova, este asigurată o reglementare sectorială eficientă și o protecție calitativă a concurenței de pe piață. Dacă acest model poate funcționa în Estonia, el poate funcționa în R. Moldova”, a precizat președintele Comisiei.

Dumitru Alaiba a menționat că beneficiile acestei reforme sunt: mai puțini șefi, eficiență și sinergie dintre cele două părți componente, responsabilitate unică și independență.

În perioada imediat următoare urmează mai multe consultări cu experții din domeniu și cu societatea pe larg, audierea rapoartelor de activitate a ANRE și CC în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe și finalizarea pachetului de modificare a legislației.

Menționăm că anterior, deputații BCS au propus audierea conducerii ANRE în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, însă majoritatea parlamentară a respins această inițiativă. Totodată, instituția a reacționat la acuzațiile că ar permite în mod intenționat creșterea prețurilor la produsele petroliere, precizând că acest lucru se datorează creșterii prețurilor pe bursele internaționale, ca urmare a fenomenelor meteorologice nefavorabile din America de Nord.

Anterior, șefa statului Maia Sandu a declarat că CC nu-și face treaba și creează impresia că e implicat în niște cârdășii cu petroliștii, menționând că în scumpirea prețurilor la carburanți ar exista unele interese politice. La două luni distanță de la declarațiile șefei statului, președintele CC, fostul deputat al Partidului Democrat din Moldova, Marcel Răducan, a depus cererea de demisie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal