Procurorii anticorupție solicită arest preventiv pentru adjunctul procurorului general suspendat, Ruslan Popov

Procurorii anticorupție solicită arest preventiv pentru adjunctul procurorului general suspendat, Ruslan Popov

Procurorii anticorupție cer arest preventiv pentru adjunctul procurorului general suspendat, Ruslan Popov. Un demers în acest sens a fost înaintat la 11 octombrie judecătorului de instrucție, informează Procuratura Generală.

La 9 octombrie curect, în cadrul unei cauze pornite conform prevederilor art. 3302 alin. (2) Cod penal „îmbogățirea ilicită”, adjunctul procurorului general suspendat, Ruslan Popov, a fost reținut pentru 72 de ore.

Luni, 11 octombrie, procurorii au sesizat judecătorul de instrucție pentru examinarea demersului cu privire la aplicarea arestului preventiv în privința persoanei reținute.

Urmărirea penală în această cauză penală este exercitată de către un grup de procurori și ofițeri de urmărire penală din cadrul Procuraturii Anticorupție, cu suportul acordat de Serviciul de Informații și Securitate, informează Procuratura Generală.

AGORA amintește că reținerea lui Popov a avut loc după percheziții la domiciliul acestuia, desfășurate în dimineața zilei de 9 octombrie. Acesta este suspectat de îmbogățire ilicită. Întrebat despre motivele reținerii, Ruslan Popov a declarat că a fost „comandat politic”. Vezi declarația video aici.

Totodată menționăm că, în 2020, Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a efectuat o investigație cu privire la Ruslan Popov. Aceștia au scris despre casa cu trei niveluri, evaluată de experți la cel puțin două milioane de lei, pe care omul legii ar fi trecut-o în declarația de avere și interese personale la prețul de 111 mii de lei. În anchetă se mai arăta că, în 2014, Popov le-ar fi donat socrilor un teren pe care aceștia și-ar fi construit în scurt timp un imobil de peste 160 de metri pătrați. În declarația de avere pentru 2018, Ruslan Popov a declarat că, în 2014, a împrumutat de la socrul său 10 mii de euro, iar peste doi ani - 50 de mii de euro de la soacra sa, datorii pe care s-a obligat să le achite timp de 20 de ani.

A doua zi după publicarea anchetei, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care se arăta că Ruslan Popov insistă asupra faptului că proprietățile vizate în articol, cu excepția casei de locuit și a automobilelor Hyundai Santa Fe, nu-i aparțin lui, ci părinților, fiind achiziționate împreună cu familia fratelui, anumite contribuții având și socrii săi. Potrivit documentului, procurorul general-adjunct insista că averea sa se datorează socrilor săi din Ucraina, care s-au mutat cu traiul în Mileștii Mici cu câțiva ani în urmă.

Ulterior, șeful său, procurorul general Alexandr Stoianoglo, a spus că a luat act de investigație și că a transmis materialele către Autoritatea Națională de Integritate pentru examinare. Totodată, Ruslan Popov a acționat în judecată Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) pentru lezarea onoarei și demnității.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.