„Starea de urgență a fost declarată pentru că în octombrie Republica Moldova nu a primit cantitățile de gaz necesare de la Gazprom. Din această cauză a fost nevoie de achiziția de gaz din surse alternative. [...] În octombrie RM plătește prețul de piață penrtru că Gazprom nu livrează, în aceste condiții Guvernul este forțat să cumpere din piață. Dacă Gazpromul ar fi livrat volumele, nu s-ar fi mers pe aceste achiziții. Gazprom livrează doar două treimi din volumul necesar. Dacă s-ar furniza tot volumul, nu s-ar cumpăra din altă parte”, a declarat Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Șefa statului a mai menționat că în această perioadă a discutat de mai multe ori cu șeful-adjunct al Administrației prezidențiale de la Moscova.
„Am avut mai multe discuții telefonice cu Dmitrii Kozak pentru a facilita negocierile privind un nou contract cu Gazprom. Chiar și acum au loc negocieri”, a precizat Maia Sandu.
EDITORIAL | Șantajul gazelor rusești sau despre moștenirea tridentului Dodon – Chicu – Greceanîi
Amintim că în septembrie contractul de livrare a gazului în Republica Moldova a expirat, iar părțile nu au reușit să negocieze extinderea acestuia. Atunci s-a ajuns la soluția să fie prelungit pentru o lună și să se continue negocierile. Pentru luna octombrie Republica Moldova achită 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, un preț de câteva ori mai mare.
De cât gaz avem nevoie pentru sezonul rece
La 22 octombrie, atunci când a fost instituită starea de urgență, Republica Moldova dispunea de doar 67% din necesarul de gaze, în conducte fiind în jur de 60 de milioane de metri cubi de gaz.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.