Deficitul de gaze cu care s-a confruntat în ultimele luni Republica Moldova, negocierile autorităților de la Chișinău cu reprezentanții concernului rus Gazprom, care deține monopolul mondial pe piața gazelor, dar și substratul politic care plana asupra acestei situații au servit drept subiect de știri și reportaje nu doar pentru jurnaliștii moldoveni, ci și pentru cei din afara țării, mai ales pentru cei Rusia. Mai jos vă prezentăm o revistă a presei ruse, dar și a publicațiilor internaționale în limba rusă, și perspectivele din care a fost tratat subiectul până în momentul în care Republica Moldova a bătut palma cu Gazpromul, dar și după încheierea negocierilor.
„Kremlinul șantajează Moldova cu prețul la gaze”
„În Moldova a intrat în vigoare regimul de situație excepțională în legătură cu acutizarea crizei gazului. O decizie în acest sens a fost luată de autorități la ședința comisiei de profil. Se întâmplă după ce pe 30 septembrie a expirat contractul pe care Moldova îl avea semnat cu Gazprom.” Astfel era prezentată criza gazelor din țara noastră în publicația Golos Ameriki, la 19 octombrie curent. Sursa citată a ținut să evidențieze faptul că pentru luna octombrie Moldova le-a plătit furnizorilor ruși un preț de 790 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de „combustibil albastru”, adică de aproximativ cinci ori mai mult față de cât prețul de anul trecut. În plus, livrările de gaze către Moldova din Rusia au scăzut în această lună cu o treime.
Jurnaliștii aceleiași publicații mai scriau că „Moscova neagă că ar șantaja politic Chișinăul pentru a-și abandona politica externă pro-occidentală și lupta împotriva corupției, fenomen care a înflorit sub președintele pro-rus Igor Dodon”.
„Autoritățile ruse sunt convinse că actualul lider al Republicii Moldova, Maia Sandu, ar trebui să vină la Moscova și să ceară personal o reducere a prețurilor la gaze pentru Moldova. Condițiile pe care partea opusă le poate pune sunt lăsate sub tăcere”.
Golos Ameriki
Publicația menționa atunci că vizita de la începutul lunii a lui Andrei Spînu la Sankt Petersburg nu a adus rezultate pozitive și că șeful „Gazprom” Alexey Miller a refuzat să se întâlnească cu un membru al echipei Sandu, trimițând-o pe Elena Burmistrova în locul lui. Însă în urma întâlnirii, prețul gazului pentru Moldova a rămas același.
Va putea Moldova să renunțe la gazul rusesc?
Din această perspectivă a tratat problema crizei gazelor Serviciul rus al BBC. În cadrul unui articol publicat pe 26 octombrie 2021, jurnaliștii menționau că Republica Moldova ar putea rămâne fără gaze rusești chiar în prag de iarnă.
„Gazprom” a amenințat Chișinăul că va opri livrările dacă țara nu își achită datoriile și nu semnează un nou contract la 1 decembrie. Potrivit analiștilor, aproximativ 60% din consumul de gaze din țară revine sectorului rezidențial. Autoritățile țării au decis pentru prima dată în istorie să cumpere gaze din afara Rusiei și au semnat un contract de probă cu un furnizor polonez.
Serviciul rus al BBC

Publicația menționa că din cauza crizei gazelor a fost întreruptă chiar și Flacăra Eternă de la Memorialul Gloriei Militare de la Chișinău (deși ulterior autoritățile au revenit și au precizat că a fost vorba de o eroare tehnică).
Discuții dificile cu Gazprom
Și Deutsche Welle a scris despre expirarea contractului pe termen lung al Moldovei cu Gazprom, semnat în 2006 și reînnoit anual de atunci.
Cu toate acestea, acordul a fost prelungit cu încă o lună, timp în care Chișinăul cumpără gaz de la concernul rusesc la prețul de 790 de dolari pe mia de metri cubi. Acesta este de aproape trei ori mai scump decât la începutul anului, când gazul pentru țară costa aproximativ 250 de dolari la mie de metri cubi (prețurile se schimbau trimestrial).
Deutsche Welle
Publicația a menționat faptul că negocierile dintre cele două părți decurg destul de anevoios și a prezentat opinii ale experților cu privire la situația creată.
Gazprom: Moldova și-a creat singură criza aprovizionării cu gaze
Publicația Tass.ru, apropiată Kremlinului, a pus accentul pe faptul că țara noastră ar negocia în paralel cu mai multe țări semnarea un potențial contract de aprovizionare cu gaze. Totodată, jurnaliștii ruși au ținut să accentueze faptul că nici socialiștii nu au reușit, în cadrul întrevederii pe care au avut-o șeful-adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitrii Kozak, să convingă autoritățile de la Moscova să facă anumite concesii în privința furnizării gazului în Republica Moldova.
Anterior, Moscova a formulat termenii unui nou contract pe termen lung - care ar trebui încheiat doar în baza prețurilor de pe piața europeană a gazului. Partea rusă este pregătită să acorde o reducere de până la 25%, cu condiția ca partea moldovenească să ramburseze datoria acumulată pentru gazul deja furnizat.
Tass.ru
Pe 29 octombrie, s-au încheiat negocierile între delegația moldovenească și cea rusă pe subiectul aprovizionărilor Republicii Moldova cu gaze naturale. Ele au inclus multe runde de discuții, în diferite formate, atât cu Gazprom la Sankt-Petersburg, cât și cu administrația prezidențială a Federației Ruse la Moscova. În paralel au existat multiple discuții telefonice la diferit nivel. În urma deciziei anunțate, accentele din presa rusă par să fi luat o altă direcție.
Altă situație, alte accente...
Edițiile de limbă rusă ale publicațiilor internaționale au pus, în mare parte, accentul pe faptul că nu se cunosc, deocamdată, condițiile exacte ale contractului.
Ministerul Infrastructurii al Republicii Moldova a anunțat că contractul anterior va fi prelungit pe cinci ani folosind formula de calcul al prețului gazului propusă de partea moldovenească. Termenii exacți ai contractului nu au fost dezvăluiți.
Serviciul rus al BBC
Guvernul, ca și Sandu însăși, care a câștigat alegerile din noiembrie 2020, este considerat pro-occidental, deși Sandu a declarat într-un interviu post-electoral pentru BBC că dorește să mențină relații bune cu Rusia, se mai arată în publicație.
Experți ai BBC

Te-ar putea interesa și asta: Gazul, Rusia și Geopolitica: Trei cazuri în care „flacăra albastră” a ajuns un instrument politic în mâna Moscovei
Vezi și aceste știri

Mai 2022 - termen pentru un Acord de reglementare a datoriei MoldovaGaz către Gazprom. Spînu: Nu înainte de un audit independent la toată suma

Expert economic despre noul acord cu Gazprom: „O mini criză a gazelor”

Maia Sandu despre noul contract cu Gazprom: „Un precedent pozitiv în relațiile cu Federația Rusă”
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
