Sectorul HoReCa prognozează scumpiri de circa 30% la produsele din localuri. Cum argumentează

Sectorul HoReCa prognozează scumpiri de circa 30% la produsele din localuri. Cum argumentează

Prețul produselor din restaurante și localuri de alimentație publică ar putea să crească cu circa 30%. Estimarea a fost făcută de Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din R. Moldova (MĂR). Reprezentanții sectorului HoReCa susțin că, odată cu scumpirile la gaze, se scumpește producerea, iar autoritățile centrale n-ar asigura un suport. În plus, pe fundal de pandemie și criză economică, localurile nu se bucură de atât de mulți clienți.

Reprezentanții sectorului HoReCa se arată îngrijorați de faptul că Guvernul nu propune măsuri de compensare pentru agenții economici în contextul scumpirii gazelor naturale, iar sectorul ar putea suferi o nouă criză.

„Majorările în lanț care se vor produce în urma scumpirii gazului vor crește devizul de cheltuieli al restaurantelor. Cheltuielile pentru serviciile comunale vor crește de minim trei ori și vor ajunge să se reflecte în prețul produsului – se așteaptă majorări cu 30%”, notează reprezentanții MĂR.

În plus, pe fundalul pandemiei și a restricțiilor impuse, HoReCa activează la o capacitate redusă, iar interesul oamenilor e îndreptat prioritar spre produse și servicii de primă necesitate: achitarea serviciilor comunale, hrană, îmbrăcăminte și mai puțin divertisment, spun reprezentanții HoReCa.

„Teoretic, introducerea cheltuielilor în prețul bucatelor ar acoperi sumele exorbitante pe care trebuie să le compenseze fiecare local. În același timp, instituțiile de alimentație publică vor păstra aceeași capacitate de lucru, dar, vor avea mai puțini oaspeți”, se arată îngrijorați reprezentanții MĂR.

În contextul argumentelor expuse, agenții economici din sectorul HoReCa cer intervenția și suportul autorităților.

„Sperăm că autoritățile își vor revizui decizia de a nu subvenționa agenții economici și vor susține un sector al economiei, care în urma pandemiei este la limita falimentului”, notează MĂR.

AGORA precizează că, pe 9 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tariful de 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz consumat. Până la 30 noiembrie, prețul urmează să fie revăzut. Tariful anunțat a crescut de peste două ori, comparativ cu 4 lei și 20 de bani, cât achita populația până acum.

La nivel central, Natalia Gavriliță a promis ajutoare pentru populația țării: „Toți consumatorii, 746.000 de familii, vor beneficia de compensații la căldură. Pentru consumul de gaze naturale, compensația va fi în două trepte: 4,5 lei din tarif pentru primii 50 de metri cubi, adică prețul pe care îl vor plăti consumatorii va fi 6,8 lei, iar următoarea cantitate de gaz consumat va costa 7,9 lei per metru cub”.

Cât despre agenții economici, prim-ministra a precizat că la această etapă nu sunt măsuri de susținere financiare privind consumul de gaze naturale.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.