
Ultima oră! 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz - este tariful provizoriu aprobat de ANRE (VIDEO)
10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz consumat. Acesta este noul tarif provizoriu, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și anunțat la 9 noiembrie. Până la 30 noiembrie, prețul urmează să fie revăzut. Tariful anunțat a fost aproape dublat, comparativ cu 4 lei și 20 de bani, cât achita populația până acum.
・
ANRE a aprobat cererea MoldovaGaz, iar noul preț provizoriu va fi aplicat din 1 noiembrie.
„Consiliul de administrare al ANRE decide: Se aprobă prețul provizoriu reglementat pentru furnizarea gazului natural de către MoldovaGaz. ANRE va reexamina, până la 30 noiembrie 2021, prețul provizoriu reglementat”, a citit decizia Sergiu Jomir.
În aceste condiții, până la o decizie ulterioară, cetățenii R. Moldova vor achita de 2,4 ori mai mult pentru gazul natural. Mai exact, anterior, prețul a crescut de la 4 lei și 20 de bani, la 10 lei și 26 de bani.
Șeful ANRE, Ștefan Creangă, a menționat că în prezent MoldovaGaz a acumulat devieri tarifare de circa 1,5 miliarde de lei, situație ce trebuie examinată. Aceste devieri ar urma să fie incluse treptat în tariful nou ca să fie acoperite. La fel, Ștefan Creangă a spus că e puțin probabil ca tariful nou ce va fi examinat până la 30 noiembrie să depășească 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Iată explicațiile directorului ANRE:
La data de 5 noiembrie, Moldovagaz a transmis o solicitare la ANRE în care a solicitat majorarea prețului până la 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz consumat de cetățeni, iar ANRE a dispus de cinci zile ca să aprobe un preț provizoriu. Iar la data de 4 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a emis o hotărâre în care se stipula că, până la 10 noiembrie, ANRE trebuie să aprobe noile tarife la gaze naturale.
Amintim că pe 22 octombrie, Parlamentul a votat stare de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 30 de zile. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, măsura a fost necesară pentru a asigura procurarea gazelor naturale în regim rapid. Prin urmare, este doar o procedură tehnică.
Te-ar putea interesa: Tabloul gazelor în Republica Moldova: Consumatorii casnici și-au crescut simțitor cantitățile utilizate în ultimii ani
Se întâmpla în condițiile în care prețurile la gazele naturale au crescut fulminant pe piața internațională, iar autoritățile centrale încă nu reușiseră să ajungă la un numitor comun cu reprezentații Gazprom pentru semnarea unui nou contract. Energocom a fost mandatat să găsească soluții alternative de livrare a gazelor pentru țară în luna octombrie și următoarele luni.
La final de octombrie, negocierile între delegația moldovenească și cea rusă în chestiunea aprovizionărilor Republicii Moldova cu gaze naturale s-au încheiat. În consecință, a fost semnat un contract pentru o perioadă de cinci ani. Autoritățile dau asigurări că în noul contract s-a utilizat formula de preț propusă de partea moldovenească.
Prețul negociat cu Gazprom este mult mai mic decât prețul de piață, iar pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu.
Menționăm în același timp că Guvernul Gavriliță va anunța măsurile concrete pentru a ajuta populația să facă față facturilor mari la gaze miercuri, 10 noiembrie. Cel puțin asta susține deputatul PAS, Dan Perciun. De obicei, în fiecare zi de miercuri, membrii Executivului se întrunesc în ședință.