
Ședință la CSP: Constituirea comisiei de evaluare a activității lui Stoianoglo, pe agendă (VIDEO)
Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) s-AU ÎNTRUNIT luni, 22 noiembrie, în ședință. Pe ordinea de zi sunt programate patru subiecte, iar unul este inclus pe ordinea suplimentară. Consiliul urmează să aprobe Regulamentului privind procedura de evaluarea a performanțelor Procurorului General, precum și desemnarea unui membru din partea CSP. Totodată, procurorii vor constitui Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General. La ședință va fi examinată și declarația de abținere a procurorului Andrei Balan, care a fost desemnat de CSP pentru anchetarea lui Stoianoglo „pentru pretinse acțiuni ilegale în cazul mușamalizării și absolvirii de răspundere a celor care au deportat 7 cetățeni turci din R. Moldova.
・
UPDATE 15:45 Subiectul privind constituirea Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General a fost amânat pentru ședința din 23 noiembrie.
UPDATE 15:36 Mariana Alexandru, fostă procuroră DNA din România, a fost desemnată în calitate de membră din partea CSP în Comisia de evaluare a performanțele procurorului general Alexandr Stoianoglo.
UPDATE 14:57 CSP a decis a aproba regulamentul privind procedura de evaluare a Procurorului General. Aceasta poate fi contestată în termen de 30 de zile. Decizia a fost luată cu votul majorității. Detalii AICI.
UPDATE 14:15 Consiliul Superior al Procurilor examinează aprobarea regulamentului privind procedura de evaluare cu ușile închise.
UPDATE: 14:10 CSP a decis să remită Procuraturii Anticorupție (PA) cererea procurorului desemnat să investigheze acțiunile lui Alexandr Stoianoglo în legătură cu expulzarea celor șapte cetățeni turci care a depus declarație de abținere.
Precizăm că, fosta președintă interimară a Curții de Apel Chișinău, Lidia Bulgac, a fost desemnată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în calitate de membră în Comisia de evaluare a performanțele procurorului general Alexandr Stoianoglo.
Amintim că la 4 noiembrie, Maia Sandu a trimis o solicitare CSP-ului de a evalua performanțele lui Alexandr Stoianoglo.
„Procesul de evaluare, așa cum îl prescrie legea, poate fi inițiat de președinte sau de membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Nu a venit o asemenea sesizare din partea CSP, așa că am venit eu cu această sesizare. De ce vine târziu această acțiune? O să vă spun din cauza crizei gazelor care ne-a ținut ocupați în această lună octombrie și nu am ajuns să ne ocupăm de alte lucruri, a trebuit să le amânăm”, a declarat președinta Maia Sandu.
Se întâmplă după ce la 13 august au fost aprobate modificări la Legea cu privire la Procuratură. Inițiativa a fost susținută cu votul a 59 de deputați. Prevederile includ evaluarea activității procurorului general o dată în an și posibilități de demitere a acestuia.
Totodată, noua lege prevede că reglementarea privind posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general în cazul în care, în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală. La rândul său, președintele țării, la propunerea CSP numește un procuror general interimar pe perioada suspendării.
AGORA amintește că procurorul general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare. Este vorba de abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Cele cinci infracțiuni penale Stoianoglo le-ar fi comis în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).
La 8 octombrie, Alexandr Stoianoglo a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. La ieșire, Stoianoglo a spus, în apărarea sa, că „merge procesul de acapărare a instituțiilor de stat”.
La data de 3 noiembrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au acceptat demersul privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo pentru încă 30 de zile.