Inflația în R. Moldova a ajuns la 12,4%

Inflația în R. Moldova a ajuns la 12,4%

Rata inflației anuală în noiembrie 2021 a constituit 12,4%. Aceasta a trecut peste intervalul de variație stabilit de Banca Națională a Moldovei care prognoza 5%, cu o aproximație de +/-1,5%. Odată cu revenirea economiei globale din criza pandemică, procesele inflaționiste s-au intensificat nu numai în țara noastră, dar și în majoritatea țărilor dezvoltate și în dezvoltare. Printre principalele cauze sunt recuperarea cererii interne, precum și creșterea prețurilor internaționale la resurse energetice și materia primă.

Conform datelor Fondului Monetar Internațional (FMI), indicele total al cotațiilor internaționale în luna noiembrie s-a majorat cu 46,6% față de decembrie 2020, inclusiv indicele prețului produselor alimentare – cu 22,8%, materiei prime în agricultură – cu 6,7%, materiei prime în industrie – cu 1,1% etc.

Inflația medie anuală

În anul curent, Fondul Monetar Internațional (FMI) prognoza o creștere a inflației medie anuale la nivelul de 3%. Banca Mondială aștepta ca inflația să rămână sub coridorul țintă al Băncii Naționale de 5% +/- 1,5%, dar că prognoza va crește pe măsură ce redresarea se va intensifica.

Prețurile la produsele petroliere

La începutul anului 2021, ipotezele externe ale Băncii Națională a Moldovei prevedeau o majorare a prețurilor la petrol cu 23,4% în 2021. Totodată, prețul la gazul natural se estima că va fi majorat cu cca 14,8%. Acestea însă nu s-au adeverit. Criza energetică înregistrată a determinat creșterea bruscă a prețurilor la resurse energetice în septembrie-octombrie 2021. Astfel, indicele prețului gazului natural a crescut de circa 3,2 ori, petrolului - de 1,7 ori la nivel mondial.

În țară, încheierea unui nou contract cu Gazprom a determinat revizuirea tarifelor la gaze naturale în rețea de către ANRE spre majorare cu 80,6%. Totodată, s-au înregistrat creșteri la prețurile la combustibili și carburanți - cu 30,9%.  De asemenea, s-au majorat tarife la servicii precum încălzire centrală – cu 18,7%, alimentația publică – cu 6,7%, sănătate – cu 6% etc. 

Te-ar putea interesa și: În 2022 economia va rămâne afectată de criza pandemică și criza energetică. Previziunile și recomandările experților

Prețurile produselor alimentare

Previziunile BNM în ceea ce privește ritmul anual al prețurilor produselor alimentare arătau că se va menține la valori relativ constante pentru primele trei trimestre de prognoză. Apoi, va înregistra o creștere până în prima jumătate a anului 2022. Acestea erau explicate prin intermediul cererii agregate interne dezinflaționiste și efectului bazei anuale înalte. 

Totuși, aceste prognoze sunt departe de ceea ce avem astăzi. Diminuarea ofertei la unele produse agricole ca impact al secetei din anul 2020, precum și majorarea prețurilor externe la produsele alimentare au condus la creșterea prețurilor la produsele alimentare cu 14,9% în noiembrie 2021 față de decembrie 2020. În special s-au majorat prețurile la cartofi - cu 47,7%; legume cu 40,4%; ulei vegetal - cu 32,6%; carne, preparate și conserve din carne – cu 11,9%; pește și conserve din pește – cu 11,4%; lapte și produse lactate – cu 10,6%; pâine – cu 9,3%; zahăr – cu 9%; fructe proaspete - cu 4,2%.

Mărfuri nealimentare

Majorarea prețurilor internaționale pentru produsele energetice și creșterea cererii interne au favorizat creșterea prețurilor la mărfurile nealimentare cu 10,9%. Cele mai accentuate creșteri se atestă la materiale de construcție - cu 22,1%, mobilă - cu 16,8%, confecții – cu 9,1%, încălțăminte – cu 8,7%, medicamente – cu 4,2% etc.

Rata inflației de la începutul anului (noiembrie 2021 față de decembrie 2020) a constituit 12,1%, comparativ cu rata inflației de 0,1% din perioada similară a anului 2020.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.