Oamenii AGORA. Ana Baciu, jurnalista din noua generație

Oamenii AGORA. Ana Baciu, jurnalista din noua generație

Șșșș...vorbim în șoaptă. Ai ajuns în culisele AGORA, aici unde, la o pauză de cafea, îți povestim despre ce se mai întâmplă la noi prin redacție și, mai ales, cine sunt oamenii care îți aduc știrile, în fiecare zi. Eroina de azi ar avea multe de spus despre multitasking. Ana Baciu este studentă la facultatea de Jurnalism și angajată full-time la AGORA, reușind să-și împartă timpul între prelegeri, știri și reportaje. Deși în copilărie visa să ajungă în televiziune, a găsit libertatea deplină în presa online. Azi ne povestește despre studiile pe timp de pandemie, dezamăgirile din jurnalism, dar și firul roșu din discursul public al politicienilor. 

Detalii din culisele săptămânii AGORA

Am discutat cu Ana în scurta pauză pe care o avea între lecțiile de la universitate și tura de știri de la AGORA. Studentă în anul trei la facultatea de Jurnalism, ea reușește să-și organizeze timpul la minut. 

Publicitate
...

„M-am deprins, mă trezesc la opt dimineața, sunt la perechi până la ora unu, am o mică pauză și de la trei sunt pe știri”. 

Săptămâna aceasta, Ana a scris despre actualitate, dar, totodată, s-a documentat cu privire la un material despre discursul de ură de pe rețelele sociale. 

...

„Sunt sigură că mulți oameni nu pot să spună în realitate ceea ce scriu în comentarii. Mulți nu ar fi în stare să le zică politicienilor ceea ce scriu. Trebuie să înțelegem de ce oamenii fac asta, așa că am discutat cu doi psihologi”.

Între facultate și job

Ana face parte din echipa AGORA din luna decembrie 2020, iar acesta este primul său job în jurnalism.

Din cauza pandemiei, redacția a lucrat mult timp de la distanță. Așa se face că Ana și-a cunoscut în realitate toți colegii vara, când făcea parte deja de jumătate de an din redacția AGORA. 

„Țin minte că atunci când trebuia să ies și să merg acasă eu m-am pierdut prin coridoare și nu găseam ieșirea”, își amintește ea zâmbind.

...

De altfel, restricțiile au afectat și orele de la universitate. Practic, un singur semestru s-a defășurat cu prezența studenților, iar restul studiilor au fost făcute online în ultimii doi ani. Totodată, pentru orele de la facultate, Ana împreună cu colegii au creat o redacție virtuală și un site pe care publică știri și reportaje. 

„Îmi lipsesc discuțiile dintre colegi, sunt și profesori tare buni cu care e interesant să vorbești. (...) Eu sunt foarte comunicativă și cred că găsesc limbă comună cu toți. Am o colegă foarte bună cu care ne-am împrietenit din primul an și cumva ne susținem una pe alta. Ea îmi spune, „Gata, Ana, eu îmi iau documentele, nu mai pot”, iar eu îi zic „Irina, hai încă un pic și o să terminăm facultatea împreună”. Și eu anul trecut eram în depresie, vroiam să îmi iau un an academic fiindcă nu mai puteam așa, aveam nevoie să mă odihnesc și ea îmi zicea „Ana, hai încă un pic, mai avem un an jumătate și gata””. 

Despre jurnalism și politică

Deși știrile politice i-au părut la început ceva mai complicate, Ana spune că a ajuns să fie pasionată de acest domeniu. Adesea, ea este reporterul care seară de seară urmărește declarațiile politicienilor de la emisiuni și sesizează noutățile pe care le generează aceștia. I-au devenit atât de cunoscuți, încât găsește cu ușurință firul roșu din discursul fiecărui om politic.

„Poți să găsești fraze tipice la fiecare. De exemplu la Maia Sandu e „oameni onești, cinstiți”, la Natalia Gavrilița - „oameni profesioniști”. În opoziție sunt perle, poți să le culegi. (...) Observi stilul după frazele care le spun și am mai sesizat că ei sunt foarte liniștiți”.

În timp ce jurnalismul a învățat-o multe lucruri noi, dezamăgirile au fost și ele inevitabile. 

„În jurnalism aveam dezamăgiri când sunam și nu primeam răspunsuri, la mine este frica asta să telefonez. Când trebuia să sun deputații din Parlament și să întreb ce cred, am început să sun și unii evident foarte deschis au răspuns, alții nu. Am avut o altă dezamăgire când am mers să fac vox-uri. Eram foarte stresată. (...) Când nu mai poți, mai poți „oleacă”, nicăieri nu este ușor, dar îmi place să fiu jurnalist”. 

...

Pentru Ana, jurnalismul online este cel care rămâne de actualitate, deși recunoaște că în copilărie își dorea să facă televiziune. 

„Eu știam că o să fiu jurnalistă încă din clasa a opta. În 2019, am terminat liceul și când am mers să depun actele unica facultate la care am depus era jurnalism, nu era altă opțiune. (...) Când eram mică și mă gândeam că vreau să fiu jurnalistă, eu voiam să fiu prezentatoare, să apar la televizor. Ok, nu e ușor să citești de pe prompter și să zâmbești și în același timp să citești corect și să auzi tot în cască, dar nici nu e ușor să faci în general jurnalism. Un reporter îmi pare că e mult mai greu să fii decât un prezentator. Acum nu mi-aș dori să lucrez în televiziune. Pe online poți să faci și televiziune, și radio, nu ești presat de timp așa cum ești în televiziune, poți să faci reportaje foarte bune, podcast-uri, nu ești limitat în nimic. Pe online faci toate tipurile de presă”.

...

„Cu fluxul informațional pe care noi îl avem și cum noi dăm minim câte zece știri pe zi de reporter, tu trebuie să fii în primul rând atent, rapid, responsabil, conștiincios și trebuie să ai o bază de informații în spate. Dacă trebuie să scrii un background trebuie să știi ce a fost, ce s-a întâmplat. (...) După ce termin tura intru să văd toate știrile care au fost publicate, care au cele mai multe reacții, citesc comentariile și văd ce impact au avut știrile”.

Top 3 articole recomandate de Ana Baciu

1. Vaccinarea la stat sau la privat. Care sunt prețurile vaccinurilor la un centru privat și cât cheltuie statul pentru imunizarea unei persoane

...

2. Parlamentul 2021 - cu cele mai multe femei de la independență încoace. Vezi câte deputate erau în alte Legislative

De-a lungul celor 30 de ani de independență, la cârma statului s-au perindat mai multe Legislative cu o componență diversă. La început femeile deputate se regăseau într-un număr mic, majoritatea politicienilor fiind bărbații. 

...

3. Un an de la incendiul de la Filarmonica Națională. Ce s-a făcut în acest timp, cum arată acum clădirea și când urmează să înceapă lucrările de reconstrucție

Acum un an, la 24 septembrie, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din centrul capitalei a fost cuprinsă de flăcări. În urma incendiului, clădirea Filarmonicii a rămas în ruine, estimativ 3.500 de metri pătrați au fost afectați de foc. Aflați, în continuare, ce s-a făcut până acum pentru reconstrucția clădirii, care este următoarea etapă, ce instituție este responsabilă de efectuarea lucrărilor și ce își doresc artiștii Filarmonicii Naționale. 

Susține jurnaliștii AGORA!

AGORA vrea să facă în continuare jurnalism independent, transparent, relevant și să ofere conținut gratuit pentru toată lumea! Acest lucru ne reușește inclusiv datorită cititorilor noștri, care aleg să ne finanțeze cumpărând un abonament de Susținător, Fan sau Ambasador. Fiecare dintre ele vă aduce beneficii și contribuie mult la creșterea capacității redacției!

Ia-ți și tu un abonament!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal