CSP, încă fără membru în Comisia de evaluare a performanțelor procurorului suspendat Stoianoglo: Candidații n-au exprimat nici acordul, nici dezacordul

CSP, încă fără membru în Comisia de evaluare a performanțelor procurorului suspendat Stoianoglo: Candidații n-au exprimat nici acordul, nici dezacordul

La ședința din 8 decembrie, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urma să-și numească propriul membru în componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului suspendat Alexandr Stoianoglo. Însă, subiectul a fost amânat. Totul din cauză că până acum nu există candidați care să-și fi exprimat clar dorința de a intra în componența comisiei. 

„Suntem în situația când avem un răspuns din partea Parchetului din România în privința Marianei Alexandru care a fost anterior făcut public. La moment nu este răspuns din partea Camerei Procurorilor in cadrul Consiliului de Magistratură din România la același subiect. În același timp au fost inițiate discuții cu anumiți posibili candidați în Comisia de evaluare. Însă, aceste persoane nu și-au exprimat nici acordul, nici dezacordul”, a spus la ședința de miercuri, membrul CSP Eduard Varzar.

Prin urmare, la această etapă CSP încă nu are un candidat pentru calitatea de membru în componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului suspendat Alexandr Stoianoglo. Subiectul urmează să fie discutat repetat la ședința următoare a CSP.

Publicitate

Citește și: UPDATE: CSP a respins cererea de suspendare a procedurii de evaluare a performanțelor lui Stoianoglo

Amintim că la 23 noiembrie, CSP a votat componența acestei comisii de evaluare. Membrii au fost propuși după cum urmează: Drago Kos - propus de președinta Maia Sandu, Angela Popil - Ministerul Justiției, Lidia Bulgac - CSM, Mariana Alexandru - CSP și Ion Matușenco - procurorul geenral suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Însă, la scurt timp candidatura fostei angajate a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, procuroră din cadrul Direcției de investigare a infracțiunilor criminalitate organizată și terorism, Mariana Alexandru, a fost retrasă. S-a întâmplat după o scrisoare parvenită la 25 noiembrie de la procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

„Procurorul român nu poate să participe la acte de dispoziție în conformitate cu dreptul unui alt stat străin pe teritoriul unui alt stat străin, în alte domenii decât în cooperarea judiciară internațională”, a explicat președinta CSP Angela Motuzoc. Prin urmare, CSP trebuie să numească un alt candidat.

Menționăm că, la 4 noiembrie, Maia Sandu a trimis o solicitare CSP-ului de a evalua performanțele lui Alexandr Stoianoglo.

AGORA amintește că procurorul general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare. Este vorba de abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Cele cinci infracțiuni penale Stoianoglo le-ar fi comis în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).

La 8 octombrie, Alexandr Stoianoglo a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. La ieșire, Stoianoglo a spus, în apărarea sa, că „merge procesul de acapărare a instituțiilor de stat”.

La data de 3 noiembrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au acceptat demersul privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo pentru încă 30 de zile.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal