
Detalii noi în cazul viorii confiscate pe Aeroport. Ce spun oamenii legii
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a oferit detalii în cazul viorii confiscate pe Aeroportul Internațional Chișinău. Reprezentanții legii au declarat că așteaptă concluzia expertizei din Elevția, iar până atunci instrumentul muzical nu va fi returnat.
・
Potrivit Procuraturii, la 22 octombrie curent în cadrul controlului pe Aeroport violonista Alexandra Cunonova a prezentat două certificate cu data de 20 octombrie 2021, care erau emise de către un expert acredidat de către Ministerul Culturii. În aceste certificate era indicat că vioara a fost creat de către Giovanni Battista Guadagnini și că aceasta are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova. De asemenea a fost depistat un act de expertiză a instrumentelor muzicale, conform căreia valaorea viorii ar depăși suma de două milioane euro.
Astfel, potrivit legii, persoanele fizice nu au dreptul de a scoate de pe teritoriul R. Moldova valori culturale. Alte obiecte din domeniul artei pot fi scose din țară cu condiția prezentării unei autorizaţii eliberate de Ministerul Culturii, în care să fie specificat costul obiectului şi faptul că acesta nu prezintă valoare culturală.
Potrivit oamenilor legii, Alexandra Cunonova nu deținea o asemenea autorizație, iar Ministerul Culturii a comunicat că până în data de 22 octombrie, nu a eliberat o asemenea autorizație.
Reprezentanții PCCOCS precizează că la trei zile de la ridicarea viorii, Alexandra Conunova s-ar fi adresat unui alt expert acreditat de Ministerul Culturii, care i-a eliberat un certificat cu mențiunea contradictorie celui prezentat la data de 22 octombrie 2021 privind valoarea de instrumentului muzical.
„Expertul a eliberat actul de expertiză fără a avea vioară în față, cu indicarea caracteristicilor viorii și valorii ei. Ulterior, violonista a anexat actul la cererea sa depusă la Ministerul Culturii, care a eliberat un certificat contrar prevederilor legale. Între timp, persoana a prezentat organului de urmărire penală, prin intermediul avocatului său, contractul de împrumut al unei viori. Acesta, însă, era fără data de întocmire a lui. Toate în cumul, au dat temei rezonabil organului de urmărire penală de a solicita, prin intermediul Interpol, informații despre statul de apartenență al acestei viori și dacă aceasta nu figurează ca fiind sustrasă. În acest scop, vioara a fost examinată și nu expertizată de către un specialist din cadrul unei instituții de expertizare, cu echipament dedicat, iar imaginile obținute au fost expediate statelor membre Interpol. Mai exact, procedura de examinare a viorii a fost confundată cu expertizarea ei, urmare a declarațiilor publice, emise de alte persoane decât reprezentanții autorităților de investigație”, menționează PCCOCS.
Totodată, oamenii legii menționează că au primit informații de la două state membre Interpol despre existența a trei cazuri de sustragere de viori cu caracteristici asemănătoare. Pe unul dinte cazuri s-au solicitat date suplimentare despre vioara reținută în R. Moldova, necesare pentru verificarea lor.
Autoritățile vamale au mai comunicat că instrumentul muzical nu a fost declarat, deși violonista avea obligația să o facă.
„Este de menționat că autoritățile elvețiene nu au prezentat răspunsurile în timp util pentru obținerea documentelor de origine a viorii reținute, deși persoana vizată făcea trimitere la faptul că proprietarul viorii este cetățean al acelui stat. Procuratura a luat legătură telefonică cu cetățeanul elvețian indicat în contract, care abia la 2 decembrie 2021 a expediat copia actelor solicitate.
Până la moment, confirmarea autenticității copiilor acestor acte nu a fost prezentată, după cum a fost solicitat. Totodată, organul de urmărire penală a dispus efectuarea expertizei judiciare complexe, cu atragerea unui specialist internațional din domeniu. Aceasta a fost determinată de necesitatea stabilirii autenticității viorii, anului fabricării, autorului manoperei, costului ei și dacă aceasta reprezintă o valoare culturală. Așa cum documentele nu au fost prezentate oficial, în forma lor autentică, examinarea lor de către Comisia de Experți este necesară pentru a stabili dacă corespund acestei viori”, punctează PCCOCS.
Procuratura subliniază că unul din discordanțele apărute pe cazul viorii est efaptul că instrumnetul a fost datat cu anul 1735, cu toate că în actele prezentate de către persoană, anul fabricării a viorii era 1775-1785. În rezultatul expertizelor suplimentare făcute la solicitarea organelor de drept, din constatările prealabile s-a stabilit că vioara a fost fabricată în perioada 1775-1785.
Amintim că vameșii au spus că au acționat întocmai pentru că se încerca scoaterea din țară a unui bun cultural valoros. Ulterior, Serviciul Vamal și-a exprimat regretul pentru situația în care s-a pomenit violonista Alexandra Conunova. Ministrul culturii a venit cu o reacție la acest caz. Sergiu Prodan a scris că „nu avem nici un motiv să ne îndoim de faptul, că violonista deține instrumentul muzical legal și, în scurt timp, dovezile de confirmare vor fi prezentate”.
Instrumentul cu coarde ar fi fost depistat în bagajul Alexandrei Conunova, care urma să decoleze de pe Aeroportul Internațional Chișinău, la bordul unei aeronave ce efectua o cursă spre Federația Rusă, scrie deschide.md.
Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec a declarat pentru sursa citată că: „pe cazul încercării de a scoate din țară o vioară, depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău, la data de 22 Octombrie 2021, a fost pornită o urmărire penală pentru contrabandă. Cauza penală se află în gestiunea PCCOCS. În prezent, se efectuează acțiuni de urmărire penală, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului investigat”