
IPM anunță că nu va retrage prejudiciul de 12 milioane înaintat către întreprinderea municipală Apă-Canal
Inspectoratul pentru Protecția Mediului anunță că nu retrage și nu anulează prejudiciul înaintat către S.A. Apă-Canal Chișinău, în valoare de 12 milioane lei, întrucât „acțiunile inspectorilor de mediu au fost întreprinse în conformitate cu legislația de mediu în vigoare, cu respectarea procedurii de control”.
・
„Reiterăm poziția inițială și susținem deciziile absolut legale luate în urma controlului la Stația de epurare biologică Chișinău. Agenții economici, indiferent de forma de proprietate, care folosesc resursele acvatice și care evacuează ape uzate, sunt obligați să asigure preepurarea apelor reziduale la nivelul standardelor stabilite înainte de deversarea lor în rețeaua de canalizare a localităților, prin instalarea utilajului de preepurare a apelor uzate și neadmiterea poluării resurselor acvatică”, afirmă șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga.
Potrivit IPM, la prescripțiile/notificările Inspecției, agenții economici vin cu reacții negative și cereri prealabile de contestare a acțiunilor, invocând motivul că, aceștia, au încheiate contracte cu S.A. „Apă-Canal Chișinău" pentru preepurarea apelor uzate, fapt ce-i absolvă de instalarea utilajului de preepurare, iar reieșind din contractele încheiate cu S.A. "Apă - Canal Chișinău" agenții economici achită plăți suplimentare, anume pentru preepurarea apelor uzate, care au depășit de mai multe ori concentrația maxim admisibilă a indicatorilor de calitate, deversate în sistemul de canalizare.
„În cazul în care consumatorul de apă , evacuează în sistemul public de canalizare substanțe interzise de actele normative în vigoare, conform legislației, S.A."Apă-Canal Chișinău" deține pârghii legale de stopare a acestor acțiuni ilegale, prin limitarea sau întreruperea furnizării/prestării serviciului public de alimentare cu apă și canalizare în cazurile și în modurile prevăzute de lege”, susține Bulmaga.
Astfel, Inspectoratul reiterează că, aceste cazuri de conectare neautorizată (din condițiile tehnice de la furnizor) la sistemul de alimentare cu apă și canalizare, potrivit prevederilor legislației se constată prin încheierea proceselor-verbale de contravenție și se examinează de către serviciile publice de gospodărie comunală.
„Normele legale existente, nu permit IPM, atagerea Ia răspundere a agenților economici pentru deversarea apelor uzate cu concentrații improprii în sistemul de canalizare, dar în situația reală, se constată că S.A.,,Apă-Canal Chișinău", încasează plăți, inclusiv suplimentare de la agenții economici pentru deversările în sistemul de canalizare a apelor uzate ce depășesc concentrația maxim admisibilă, însă în realitate epurarea lor este insuficientă și nu se realizează de către S.A.,,Apă-Canal Chișinău”, mai explică Bulmaga.
Astfel, IPM a constatat că S.A.,,Apă-Canal Chișinău", încasează, plăți și admite deversările în continuare a apelor uzate în sistemul de canalizare, fără ca acestea să fie preepurate și nu întreprinde măsuri de debranșare a acestora de Ia sistemul de canalizare, în scopul asigurării bunei funcționări a SEB și epurării apelor uzate la nivelul standardelor stabilite înaintea evacuării acestora în receptori naturali.
„Organele pentru protecția mediului, pot interveni legal, cu măsuri întemeiate, doar atunci când agentul economic realizează deversări directe în mediul ambiant (receptori naturali), nu în sistemul de canalizare. Complimentar menționăm că problema dată este în vizorul Procuraturei Generale, adresarea către ultima se anexează”, a conchis șeful IPM.
Amintim că, primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că cei mai mari agenți economici din domeniul industriei alimentare ar putea fi deconectați de la apeduct și canalizare începând de luni, 20 decembrie, dacă guvernarea nu va retrage prejudiciul de 12 milioane de lei înaintat către întreprinderea municipală Apă-Canal.
Anterior, primarul menționa că aceste acțiuni reprezintă un atac din partea autorităților centrale cu scopul de falimentare a întreprinderii municipale „Apă-Canal”.