VOX în Parlament: Ce facturi la gaz au primit deputații și cât de „usturătoare” le par sumele (VIDEO)

VOX în Parlament: Ce facturi la gaz au primit deputații și cât de „usturătoare” le par sumele (VIDEO)

Începând cu 1 noiembrie, consumatorii de gaze naturale din Moldova primesc facturi cu tarif majorat, dar și cu compensații aplicate de autoritățiile centrale. În timp ce pe rețelele de socializare apar primele facturi cu trei zerouri, sume similare ajung și în cutia poștală a deputaților. AGORA a mers în Parlament și a întrebat, cât au de plătit parlamentarii pentru gazul consumat în noiembrie și cum resimt aceste sume? Unii dintre ei aplică și metode de economisire.

Unii deputați ne-au zis că în factură suma este dublă. Alții - că suma este triplă sau că încă nu au primit factura. „Presupun că a venit, dar încă nu m-am uitat în cutia poștală. Întind cu „groază” acest moment”, spune deputatul BCS, Constantin Starîș.

Factura deputatului PAS Vasile grădinaru indică spre plată circa 1.200 de lei, iar în cea a colegului său adrian Băluțel suma e mai mare cu 200 de lei decât în perioada similară din anul trecut. Tot în jur de 1.000 de lei are de plătit și deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Publicitate

„Noi politicienii avem cel mai puțin dreptul să ne plângem pentru că noi ne facem vinovați de situația care s-a creat. N-aș vrea să spun în pragul sărbătorilor de iarnă, dar scenariile sumbre abia încep”, spune deputatul BCS, Grigore Novac.

Unii deputați spun că încearcă să economisească. De exemplu, deconectează căldura pe timp de noapte sau încearcă să consume mai puțină energie electrică. 

„Este o situație la nivel global când vedem o creștere anormală a prețurilor la gaz. E important să putem compensa aceste creșteri usturătoare în primul rând pentru cei mai vulnerabili cetățeni”, afirmă Adrian Băluțel. 

„Compensațiile anunțate nu vor fi suficiente. Iar când cei de la guvernare spun că fact tot ce le stă în putere, am îndoieli că fac chiar tot ca să ușureze această lovitură asupra populație”, crede deputatul Constantin Starîș.

„Noi nu putem influența piața globală și prețurile de pe piața globală. Dar o să targhetăm anume populația vulnerabilă ca să compensăm aceste scumpiri pentru că ele sunt dureroase”, spune Dumitru Alaiba.

AGORA amintește că Guvernul planifică alocarea a 210 milioane de lei din bugetul de stat pentru 2021 și 900 de milioane de lei, din bugetul de statpentru 2022, bani din care vor fi acoperite compensațiile pentru cheltuielilela consumul gazelor naturale și a energiei termice din actualul sezon rece. Mai exact, compensațiile se prevăd pentru perioada noiembrie 2021– martie 2022.

AGORA precizează că, pe 9 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tariful de 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz consumat. Tariful anunțat a crescut de peste două ori, comparativ cu 4 lei și 20 de bani, cât achita populația până atunci.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal