„Din câte înțeleg eu, și nu sunt specialistă în domeniu, această decizie ANI este ilegală și sper că juriștii, oamenii cu experiență în domeniu, să explice mai mult la acest subiect. Cred că trebuie să discutăm despre încrederea noastră în deciziile ANI. Și am vorbit despre asta mai multe ori, despre modul în care a funcționat instituția de la momentul creării până acum”, a spus Maia Sandu.
Amintim că la sfârșit de aprilie, Parlamentul a decis anularea Hotărârii Parlamentului din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la CC. Se întâmpla la aceeași ședință a Parlamentului în care PSRM adopta declarația privind uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională. Asta, pentru că mai devreme, mai exact pe 15 aprilie, magistrații Curții Constituționale au admis sesizarea președintei Maia Sandu și au constatat că sunt întrunite circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a, fapt care a provocat alegerile parlamentare anticipate.
În aceeași seară cu deciziile majorității parlamentare de atunci, Curtea, în frunte cu Manole, a suspendat deciziile Legislativului. Ulterior, socialistul Grigore Novac a depus o sesizare la ANI, prin care a învinuit-o pe președinta Curții Constituționale de încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, iar instituția a pornit procedura de verificare. Se întâmpla la începutul verii lui 2021.
Tot atunci, CC a răspuns instituției de integritate că nu are are niciun drept să o verifice în vreun fel pe Manole.
La 31 decembrie 2021, ANI nu a făcut decât să constate acest conflict de interese, fără ca acest lucru să producă efecte în vreun fel.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.