
Declarația PSRM privind uzurparea puterii în stat de CC, aprobată de Parlament
Declarația PSRM privind uzurparea puterii în stat de CC și intenția de a acorda vot de neîncredere pentru trei judecători a fost aprobată cu votul a 54 de deputați din Parlament, din fracțiunile PSRM și Partidul Șor, la ședința din 23 aprilie. De la vot s-au abținut fracțiunile PAS și Platforma DA.
・
Deputatul PSRM Vasile Bolea a prezentat textul declarației privind uzurparea puterii în stat de CC: „Parlamentul R. Moldova constată cu îngrijorare că unicul organ ce realizează jurizdicția constituțională, Curtea Constituțională, este capturată prin acținunile vădit arbitrare și neconstituționale ale judecătorilor Domnica Manole, Liuba Șova și Necolae Roșca care prin decizia adoptată au admis încălcarea jurământului depus la 16 august 2019. […] Constatăm caracterul totalitar al deciziei CC, impactul căreia se materializează prin atacul asupra suveranității poporului și caracterul său dictatorial și nedemocratic. […] În pofida caracterului inadmisibil a sesizării privind constatarea circumstanțelor privind dizolvarea Parlamentului CC a admis examinarea acesteia, utilizând sesizarea drept instrument optim pentru atingerea ilegală a obiectivelor prevăzute la art. 85 al.2 din Constituție. […] Noi, deputații Parlamentului, avem obligația de anu admite deraierea țării spre dictatură, edificând statul de drept și restabilind democrația în R. Moldova, cum e consfițit în Constituție. […] Atestăm caracterul abuziv al avizului CC din 15 aprilie. Noi deputații Parlamentului considerăm că edificarea statului de drept este o prioritate absolută. Comunicăm despre nerecunoașterea avizului CC și exprimăm votul de neîncredere pentru judecătorii nominalizați”.
Declarația a fost aprobată de majoritatea deputaților. Totuși dezbaterea a decurs cu contradicții.
„Ceea ce faceți acum este o farsă și cunoașteți bine. Ce facem acest circ cu declarații sterilă? În loc să ne concentrăm pe proiecte nepopuliste în condiții în care vojdiul dvs continuă să negocieze acest data alegerilor anticipate. Sunt declarații sterile și știți că urmează să fie dizolvat Parlamentul. Noi nu participăm la acest circ și părăsim sala”, a spus deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.
„Ceea ce facem acum e un lucru fără precedent în istoria R. Moldova. Este un lucru care nu va aduce nimic bun pe scena politică. Este un scop politic sau juridic? Cum au fost numiți acești judecători pe criterii politice, așa se încearcă și demisia lor. Participăm la ședință, dar nu participăm la această decizie”, a spus democratul Nicolae Ciubuc.
Declarația nu a fost votată de parlamentarii Fracțiunii PD.
Amintim că mai devreme deputații fracțiunii PAS au părăsit sala în semn de dezacord cu inițiativa socialiștilor.
AGORA amintește că la 15 aprilie, magistrații Curții Constituționale au admis sesizarea președintei Maia Sandu și au constatat că sunt întrunite circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a.
La scurt timp, președinta Maia Sandu a declarat că va semna în curând decretul de dizolvare a Parlamentului. Șefa statului afirmă că alegerile sunt iminente, însă a evitat să spună când acestea ar putea fi organizate.
Reacțiile politice nu s-au lăsat așteptate. La 18 aprilie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat că solicită demisia președintei Maia Sandu pe care o acuză de „reinstaurarea unui stat capturat”.
La fel, socialiștii au afirmat că vor propune un proiect de hotărâre a Parlamentului pentru constatarea uzurpării Înaltei Curți de către trei judecători care au luat decizia prin care sunt circumstanțe de dizolvare a Legislativului.
Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a venit cu o reacție la declarația lui Igor Dodon. „Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituției”, a spus Manole.
O reacție a venit și din partea UE unde se precizează în câteva rânduri că se așteaptă ca politicienii din Moldova să urmeze traiectoria enunțată de CC, iar Parlamentul să fie dizolvat. În același mesaj, se precizează că ar trebui evitate atacurile la adresa membrilor Curții, dar și a diplomaților UE.