Maia Sandu a adresat un mesaj cetățenilor R. Moldova în contextul crizei pandemice și energetice: „Trăim o perioadă tumultuoasă”

Maia Sandu a adresat un mesaj cetățenilor R. Moldova în contextul crizei pandemice și energetice: „Trăim o perioadă tumultuoasă”

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj în adresa cetățenilor R. Moldova, în contextul crizei pandemice și energetice din ultima perioadă. Aceasta a îndemnat cetățenii să se vaccineze și să consume rațional resursele energetice.

„Avem nevoie de stabilitate la nivel de țară, ca să putem rezolva problemele curente și să construim un stat puternic, în care să avem siguranța zilei de mâine și șansa unei vieți demne acasă”, a declarat Sandu în debutul mesajului său.

Președinta a menționat că criza sanitară devine tot mai complicată, în condițiile în care noua tulpină, Omicron, se transmite cu o viteză uimitoare de la o persoană la alta, precizând că mii de oameni sunt infectați cu aceasta și aproximativ 200 de copii sunt, astăzi, spitalizați cu COVID-19, prognozele pentru zilele și săptămânile următoare fiind mai mult decât alarmante. Aceasta le-a recomandat cetățenilor să se izoleze dacă au simptome de COVID-19 și să se vaccineze.

Publicitate

„De parcă situația sanitară nu era suficient de grea, a mai dat peste noi și criza energetică. Creșterea prețurilor la gaze și, în consecință la alte surse de energie este o povară grea pentru mulți consumatori casnici, pentru economie și pentru stat. Moldova nu produce surse energetice tradiționale, iar guvernele care au fost la conducerea țării până acum nu au investit la timp în energia regenerabilă. De aceea, suntem total dependenți de prețurile de pe piața din regiune - iar situația de pe piață azi nu este una normală. Prețurile la gaze au crescut de peste zece ori în doar câteva luni, în timp ce prețul la produsele și serviciile pe care le producem și le exportăm noi au rămas aproape aceleași”, a afirmat șefa statului.

Sandu a vorbit și despre faptul că în ultimele zile în societate sunt mai multe manipulări și i-a criticat pe cei care „sugerează, fără rușine, că prețul la energie ar trebui să fie mai important decât suveranitatea țării”. Totodată, aceasta a negat că apelul de a consuma mai rațional energia ar însemna „să ținem copii în frig”, cerând cetățenilor să nu se lase amăgiți de „populiști sau de corupții care plâng după putere”.

„Istoria neamului nostru ne arată că am reușit, atunci când am rămas uniți în fața greutăților. Nu putem face minuni peste noapte, dar putem munci cu responsabilitate, fiecare la locul său și, asemenea unei familii, indiferent de limba pe care o vorbim, indiferent în care parte a țării trăim, putem depăși aceste vremuri complicate împreună”, a susținut președinta Maia Sandu.

„Să ne folosim deci înțelepciunea, energia și capacitatea de adaptare pentru a trece cu bine peste aceste crize și pentru a avansa în demersul nostru comun - bunăstare pentru toți oamenii cinstiți ai țării noastre! Vom reuși! Suntem obligați să reușim”, a adăugat șefa statului.

Amintim că, azi, 20 ianuarie, starea de urgență la nivel național a fost aprobată de Parlament, cu voturile a 58 de deputați, pentru o perioadă de 60 de zile. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, măsura a fost necesară pentru amânarea plății taxei pe valoare adăugată datorată de Moldovagaz statului și pentru a oferi Guvernului instrumentele legale necesare în vederea achitării restanțelor MoldovaGaz către Gazprom. Totodată, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco a declarat că, la ziua de luni, incidența COVID-19 era de 233 de cazuri la 100 de mii de locuitori, ceea ce înseamnă că R. Moldova intră în Cod Roșu. Una din măsurile esențiale luate de autorități este trecerea studiilor în regim online pentru toate școlile din țară pentru o perioadă de două săptămâni.

În același timp, șefa de la Sănătate, a declarat că prognozele Ministerului nu sunt deloc îmbucurătoare, menționând că la jumătatea zilei de 20 ianuarie, erau deja 4.000 de cazuri de infectare cu COVID-19 înregistrate. Mai mult, aceasta susține că săptămâna viitoare, R. Moldova ar putea depăși pragul zilnic de 10.000 de infectări.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal