Spînu publică un screenshot dintr-un chat intern al transportatorilor: Scopul grevei este revolta pasagerilor

Spînu publică un screenshot dintr-un chat intern al transportatorilor: Scopul grevei este revolta pasagerilor

Scopul grevei transportatorilor este de a trezi revolta pasagerilor. Cu un astfel de mesaj a venit ministrul Infrastructurii, după ce șoferii au declarat grevă pentru perioada 7 - 9 februarie curent. Andrei Spînu a adăugat că a intrat în posesia un screenshot dintr-un chat intern al acestora, unde se confirmă cele menționate de el. 

„Un grup mic de transportatori au început să șantajeze o țară întreagă că vor sista cursele de transport. Colegi, mai jos este mesajul celui care îi reprezintă. Scopul e clar: „să se revolte pasagerii". Este urât. Îndemn toți transportatorii să nu se lase provocați de astfel de comportamente”, a scris ministrul pe canalul său de Telegram.

...

Publicitate

Andrei Spînu a recomandat transportatorilor să înceapă renovarea parcului de autobuze, să crească nivelul de calitate a serviciilor de transport, să elibereze tichete pasagerilor, să întrețină autobuzele și microbuzele în stare bună pentru a nu supune riscurilor pasagerii, să se gândească la oameni în primul rând și la clienții lor.

Ministrul a precizat că săptămâna viitoare va avea o ultimă rundă de consultări cu transportatorii referitor la tarife, iar după această ședință va fi luată o decizie finală.

Menționăm că APOTA declară că Ministerul Infrastructurii (MIDR) nu a reacționat la somația transportatorilor comunicată prin scrisoarea deschisă din 22 ianuarie 2022, nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor, nu a renunțat la mecanismul ilegal de instituire a unui nou tip de act permisiv- acordul consiliilor locale de majorare a tarifelor, nu a prezentat calculele reale a mărimii tarifului la serviciile de transport, nu a aprobat actul prin care să stabilească mărimea tarifului la serviciile de autogară și nu a renunțat la protejarea schemelor ilegale din transport.

 în scrisoarea adresată că MIDR se menționa că majoritatea transportatorilor sunt în prag de faliment. Costurile nu mai pot fi acoperite de încasări. În toate raionale țării există rute care nu se mai operează, iar numărul acestora este în creștere. Deja sunt localități din care au fost sistate toate rutele. Populația acestor localități se deplasează cu taximetre sau cu transport ilicit și achită mult mai mult decât ar fi achitat dacă tariful ar fi fost majorat de către MIDR în baza unor calcule reale.

Drept răspuns, reprezentanții ministerului au amintit că la 28 ianuarie a fost ultima zi de consultări publice asupra proiectului Ordinului cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional și internațional, scopul căruia este de a aduce mai multă claritate în stabilirea tarifelor și a integra punctul de vedere al transportatorilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal