Integritatea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va fi evaluată de o comisie specială. Deputații PAS au votat în lectura a doua proiectul de lege în cadrul ședinței din 10 februarie. Opoziția a refuzat să participe la ședință.
Proiectul de lege a stârnit reacții negative din partea Fracțiunii parlamentare BCS. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au refuzat să participe la ședință din cauza acestui proiect de lege și au anunțat că vor refuza propunerea candidaților în această Comisie din partea Legislativului, numind acțiunea „o farsă”.
Conform proiectului de lege, comisia de evaluare va fi formată din șase membri: trei membri naționali vor fi numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare, conform principiului proporționalității, și trei membri vor fi propuși de către partenerii de dezvoltare și aprobați cu votul a 3/5 dintre deputații aleși.
Membrii comisiei vor evalua integritatea în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale a candidaților, a respectării în activitatea lor a unor standarde înalte de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, în special care provoacă suspiciune despre o activitate de corupție.
De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averea candidaților și a familiilor acestora, proveniența averilor, precum și corespunderea cheltuielilor candidaților cu veniturile lor și cele ale membrilor familiei.
În cazul în care vor fi atestate discrepanțe mari între informația declarată de către candidat și situația reală, Comisia va transmite informațiile organelor de drept competente.
Decizia comisiei cu privire la nepromovarea evaluării integrității va servi drept temei juridic pentru neadmiterea candidatului la alegeri sau la concurs.
Proiectul de lege prevede obligația tuturor organelor și autorităților publice, registrelor publice, precum și a tuturor persoanelor private, inclusiv a băncilor, să furnizeze gratuit informațiile necesare pentru evaluarea candidaților, inclusiv despre averea persoanelor apropiate acestora. Documentul prevede și sancțiuni pentru nefurnizarea informației.
Deciziile comisiei vor putea fi contestate la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Pentru examinarea contestației, în cadrul CSJ va fi constituit un complet special, membrii căruia vor fi desemnați de către CSM și confirmați de către președintele Republicii Moldova prin decret.
Vezi și aceste știri

O comisie de evaluare în plus, pentru a alege candidații la funcțiile administrative ale CSM și CSP

Membrii CSM, Dorel Musteață și Victor Micu, în vizorul inspectorilor de integritate. Pentru ce sunt investigați

Prim-ministra Finlandei, surprinsă dansând „exuberant” la o petrecere privată. Reacția Sannei Marin: Am făcut lucruri legale
Advertoriale

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual
