GÂNDUL ZILEI: Deputații sunt stresați? Noi, la fel
Știrea pe care cu siguranță n-am meritat-o în acest șir de zile sumbre este că deputații ar vrea să scadă din numărul ședințelor din Parlament pe motiv de… stres. Deputații PAS cer să se întrunească în ședințe o dată la două săptămâni, comparativ cu practica actuală, când ședințele se desfășoară săptămânal.
・ Diana Guja
O dată la două săptămâni, dar dacă nu reușim joi, extindem până vineri. Este stresant când luni lucrezi în teritoriu, marți lucrezi în grupurile de lucru, miercuri vii în comisii, este ședința fracțiunii, joi ședința în plen
Autor: Vitalie Jacot, PAS, emisiunea „Întreabă Ghețu”, TV8
După intensificarea ofensivei din Estul Ucrainei, după declarațiile belice ale ministrului rus Lavrov la adresa noastră, după cutremurul din Turcia și Siria, și încordarea pe care a cauzat-o în rândurile moldovenilor, mulți dintre ei trăindu-și viețile în case, starea tehnică a căror rămâne o enigmă mult prea neglijată într-o zonă cu risc seismic; după luni de zile în care tragediile se țin lanț, unii dintre noi depunând eforturi mintale considerabile pentru a face față complexului supraviețuitorului, în timp ce jonglăm cu bugetul familiei, în încercarea de a o ține pe linia de plutire, ultimul lucru pe care vrei să-l auzi este că deputații sunt stresați. Nu, mulțumim. E o artă și asta să simți care e momentul potrivit pentru a te destăinui în fața unei țări întregi că ești stresat sau că nu mai ai resurse să-ți faci munca. Fosta prim-ministră neozeelandeză, Jacinda Ardern, ar fi un exemplu de urmat.
Cu atât mai absurdă e această lamentare (nu vreau să-i dau legitimitate, numind-o „propunere”) într-un stat în care descoperim că numai aleșii poporului au privilegiul de a se preocupa la nivel înalt de sănătatea lor mintală. Ce ziceți ca și plătitorii simpli de impozite, adică de salarii deputaților, să aibă libertatea de a-și organiza munca în dependență de nivelul lor de stres, să-și ajusteze legal programul pe motiv de oboseală sau să aibă posibilitatea să-și ia concediu de boală pentru câteva luni în cazul burnoutului, ca în unele state unde accesul la sănătatea mintală este egal?
Această situație jenantă ar putea, totuși, să ne aducă două rezultate favorabile, dar care vor influența diferit felul în care vom ține minte majoritatea parlamentară din Legislativul actual. Unul, cel cu impact mic asupra populației, este economisirea resurselor, în cazul în care ședințele vor avea loc doar de două ori pe lună. Însă, prețul de imagine pe care îl va plăti PAS pentru această decizie nu va fi justificat de nicio economie. Al doilea ar avea un impact enorm asupra societății în ansamblu și câteva bile albe în coșul lor - oportunitatea descoperită de a aborda la cel mai serios mod tema sănătății mintale și, în particular, a stresului la locul de muncă și adoptarea unor legi care să protejeze angajații în acest sens.
Dragi deputați, uimiți-ne!