Cititorii AGORA își spun părerea în sondaj: Deputații care părăsesc un partid trebuie să plece și din Parlament sau să fie pedepsiți prin lege
Deputații care renunță să mai facă parte dintr-un partid parlamentar și aleg să părăsească fracțiunea alături de care au acces în Legislativ, ar trebuie să fie pedepsiți prin lege pentru traseism politic. Aceasta este una dintre opțiunile pentru care au votat cei mai mulți dintre cititorii AGORA care au participat la un sondaj pe canalul de Telegram AGORA.
・ Irina Soltan
Cei peste 10.000 de abonați ai canalului de telegram au fost întrebați „Care ar trebui să fie soarta politică a deputatului care părăsește un partid?”.
Aceasta în contextul în care, inclusiv la 15 martie deputatul Alexandr Nesterovschi a anunțat că pleacă din fracțiunea BCS, din partidul PSRM și se alătură protestelor organizate de Partidul Șor. În Parlament, însă, acesta rămâne drept deputat independent, în defavoarea socialiștilor care pierd astfel un mandat de parlamentar și voce din echipă. Cazul nu este unicul din ultima perioadă.
Astfel, în 4 ore de la lansarea sondajului au votat 410 abonați ai canalului de telegram AGORA. Cei mai mulți - 45% cred că dacă un deputat pleacă din fracțiunea cu care a ajuns în Parlament, acesta trebuie să poarte răspundere în fața legii pentru decizie. Mai exact, trebuie să existe o pedeapsă prevăzută de lege pentru traseism politic.
Aproape la fel de mulți abonați participanți la sondaj - 43% cred că deputatul care pleacă din fracțiune trebuie să plece definitiv și din Legislativ și să permită respectivului partid să-și completeze rândurile cu un alt deputat.
Alte 8% dintre cei care au votat cred că deputatul este în drept să rămână cu mandat de deputat independent. Iar 4% cred că deputații sunt liberi să adere la oricare alt partid din Parlament.
Menționăm că sondajul rămâne activ și puteți să vă expuneți opinia aici. La fel, încurajăm să lăsați și un comentariu.
Sondaj AGORA. 4 ore de vot
AGORA
AGORA amintește cu privire la cadrul legal al R. Moldova că în 2020, când președinte al Parlamentului era socialista Zinaida Greceanîi, deputații au adoptat o declarație prin de condamnare a faptelor de traseism și corupere politică.
Noi, deputații în Parlament, dezavuăm practicile parlamentarilor care au recurs la comercializarea mandatului primit din partea cetățenilor de a lucra nu în beneficiul propriu, ci în folosul oamenilor. Atragem atenția că traseismul politic nu doar lovește direct în temeiurile etice și morale ale societății, ci și viciază până la desfigurare sistemul politic și procesele politice din țară. Condamnând corupția în sine, mai ales cea politică, și disociindu-ne de acest fenomen, declarăm cu toată responsabilitatea că niciodată nu vom vota un guvern împreună cu transfugii politici. Parlamentul este chemat, prin Constituție și prin legile țării, să exprime voința cetățenilor și să contracareze orice încercare de a substitui această voință suverană cu interesele înguste ale unor grupuri obscure.
Autor: Din declarația Parlamentului. 11.06.2020
Declarația Parlamentului. 11.06.2020
Parlamentul
Cât despre ultimele cazuri de schimbări în echipele politice din Parlament, menționăm că atunci când a făcut anunțul de plecare din PSRM, deputatul Alexandr Nesterovschi și-a manifestă susținerea pentru protestele declanșate de Partidul Șor împotriva guvernării PAS și a președintei Maia Sandu. Mai mult, parlamentarul critică inacțiunile PSRM în acest sens:
„Ideologia socialiștilor vizează protejarea intereselor poporului și construirea unei societăți juste, iar PSRM ar fi trebuit să devină liderul acestei lupte. Dar acest lucru nu s-a întâmplat”, scrie Nesterovschi pe pagina sa de Facebook.
La scurt timp, colegii socialiști i-au cerut lui Nesterovschi fie să revină în partid, fie să renunțe la mandatul de deputat.
Putea să participe la proteste și să frămână socialist. Acesta nu este un motiv pentru a trăda colegii. Oamenii la alegeri au votat pentru socialiști, și nu pentru Nesterovski să devină deputat. Acest lucru nu se iartă.
Autor: Igor Dodon.
La fel, precizăm că aceasta nu este prima plecare din PSRM. Recent, deputatul Gaik Vartanean a părăsit Partidul Socialiștilor și s-a alăturat echipei actualului primar de Chișinău, Ion Ceban. Atunci socialiștii au spus că decizia nu-i surprinde și i-au cer lui Vartanean să-și depună mandatul de parlamentar. Acesta însă, a trecut în rândul parlamentarilor independenți.