Igor Dodon cere permis de ieșire din țară pentru un pelerinaj în Grecia. Reacția procurorilor

Igor Dodon cere permis de ieșire din țară pentru un pelerinaj în Grecia. Reacția procurorilor

Fostul președinte Igor Dodon are interdicție de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile. Decizia a fost pronunțată la 16 martie de Curtea Supremă de Justiție care a admis demersul procurorilor de prelungire a măsurii preventive. Socialistul, însă, solicită să iasă din țară. Informația este confirmată pentru AGORA de Procuratura Anticorupție.

Irina Soltan

În pofida interdicției de părăsire a țării, ex-președintele Igor Dodon a solicitat de la instanță încuviințarea ieșirii din R. Moldova în perioada 31 martie - 10 aprilie 2023. Argumentul lui Dodon ține de intenția de a efectua un pelerinaj la o mănăstire în Grecia.

De cealaltă parte, procurorul a solicitat respingerea cererii, deoarece aceasta ar fi neîntemeiată. Mai exact, învinuitorul consideră că nu au fost prezentate probe prin care s-ar demonstra situația personală excepțională a inculpatului Dodon Igor de a părăsi țara.

O hotărâre pe marginea cererii urmează să fie pronunțată la 24 martie 2023.

Precizăm că procurorii au înaintat solicitarea în instanța de judecată după ce ex-președintele Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore, urmare a perchezițiilor desfășurate în dimineața zilei de 24 mai, când ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, CNA, în comun cu procurorii anticorupție, au descins la domiciliul fostului președinte, precum și în alte locații.

Ulterior, la 25 mai, procurorii au cerut aplicarea arestului preventiv pentru Igor Dodon și cumnatul său Petru Merineanu. Iar la 26 mai magistrații Judecătoriei Ciocana au emis o decizie prin care Petru Merineanu a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr.13.

Și fosta prima doamnă a R. Moldova, Galina Dodon, a fost oficial învinuită de complicitate la îmbogățire ilicită. După ce a fost citată și audiată la Procuratura Anticorupție (PA), soția lui Igor Dodon a spus că nu-și recunoaște vina, iar dosarul în care e vizată este unul politic și are drept scop de a-i denigra familia.

De menționat că în cadrul perchezițiilor, în unele de locații au fost depistate peste 600 de mii de lei, iar într-un plic cu simbolurile unui partid, au fost depistate 17 mii de lei și 1.000 de dolari.

În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățirea ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de Patrie, care ar fi avut loc începând cu anul 2014 și până în prezent, inclusiv evenimentele care au fost vizate în imaginile video publicate în mass-media și rețelele de socializare.

La 18 noiembrie, ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu. Acesta a fost plasat sub control judiciar și ar interdicția de a părăsi țara. 

Menționăm că examinarea în fond a dosarului „kuliok” a început la 11 noiembrie la CSJ.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal