După patru ani, magistrații s-au întrunit la Adunarea Generală a Judecătorilor (LIVE)

După patru ani, magistrații s-au întrunit la Adunarea Generală a Judecătorilor (LIVE)

Vineri, 17 martie, 330 de magistrați (din cei 425) din țară s-au întrunit la Adunarea Generală a Judecătorilor. Se întâmplă, după ce timp de patru ani, mai multe încercări de a convoca magistrații în Adunare Generală au eșuat din lipsă de cvorum sau din cauza pandemiei de COVID.

Stela Vdovii

UPDATE 15:40 Adunarea Generală a Judecătorilor a fost întreruptă, iar următoarea întrunire va avea loc în data de 28 aprilie. Astfel, votarea membrilor CSM din partea judecătorilor a fost amânată.

UPDATE 15:30. Judecătorii au decis, în cadrul Adunării Generale că va fi creat un grup de lucru pentru elaborarea declarației despre starea lucrurilor în justiție. Documentul va fi formulat în baza luărilor de cuvânt la acest subiect și va fi votat la următoare întrunire a magistraților.

După mai multe propuneri și discuții, magistrații au aprobat ordinea de zi. Astfel, discuțiile se vor axa pe:

Audierea raportului CSM despre activitate din ultima perioadă și despre situația din sistemul judecătoresc;

Regulamentul privind funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor;

Oportunitatea și posibilitatea amânării alegerilor pentru funcția de membru în CSM;

Alegerea membrilor permanenți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor.

Publicitate

Precizăm că joi, 16 martie, deputații au votat în lectura a doua un proiect de Lege care reglementează unele aspecte ce țin de alegerea membrilor în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), dar și vine cu modificări la procedurile de convocare a Adunarea Generală a Judecătorilor.

AGORA amintește că întrunirea judecătorilor în adunare generală a eșuat în repetate rânduri, pe parcursul ultimilor patru ani. Adunarea Generală a Judecătorilor trebuia să fie convocată în ședință ordinară încă pe data de 13 martie 2020. De atunci, întrunirea tot este amânată. Și asta pentru că la ședință urmau să participe majoritatea judecătorilor din țară, adică peste 400 de persoane, lucru care pe timp de pandemie a fost interzis. Ulterior, alte câteva încercări de a convoca Adunarea generală a judecătorilor, inițiate de unii judecători au eșuat din lipsă de cvorum, iar unele voci legau aceste tentative de convocare a forului cu influențe politice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal