Primul stat din SUA care interzice utilizarea pastilelor de avort

Primul stat din SUA care interzice utilizarea pastilelor de avort

Wyoming a devenit primul stat din SUA care a scos în afara legii utilizarea sau prescrierea medicamentelor în pastile pentru avort. Se întâmplă după ce guvernatorul, Mark Gordon, a semnat un proiect de lege care a fost adoptat la începutul acestei luni de legislatura statului controlată de republicani, notează The Guardian.

Irina Soltan

Esența proiectului de lege de două pagini din Wyoming este o prevedere care face ilegală „prescrierea, distribuirea, vinderea sau utilizarea oricărui medicament în scopul obținerii sau efectuării unui avort”.

Așa-numitele pastile de a doua zi, medicamentele contraceptive pe bază de prescripție medicală utilizate după sex, dar înainte ca sarcina să poată fi confirmată, sunt exceptate de la interdicție.

Măsura include, de asemenea, o scutire pentru orice tratament necesar pentru a proteja o femeie „de un pericol iminent care îi pune în pericol în mod substanțial viața sau sănătatea”, precum și orice tratament al unui „avort spontan conform ghidurilor medicale acceptate în prezent”.

Încălcarea interdicției va fi tratată ca o infracțiune penală, pedepsită cu până la șase luni de închisoare și o amendă de până la 9.000 de dolari.

De altă parte, măsura prevede că femeia „căreia i se efectuează sau la care se încearcă un avort chimic nu va fi pedepsită penal”.

Într-o declarație, directorul de avocatură ACLU din Wyoming, Antonio Serrano, a criticat decizia guvernatorului de a semna legea „Sănătatea persoane și nu politica trebuie să determine deciziile medicale importante, inclusiv decizia de avort”, a spus Serrano.

Guvernatorul a spus că permite, de asemenea, adoptarea, fără semnătura sa, a unui proiect de lege separat care interzice procedurile obișnuite de avort, cu excepția cazului în care acest lucru este necesar pentru a proteja sănătatea și viața mamei sau în cazuri de viol sau incest. De asemenea, este permisă o excepție pentru întreruperea sarcinii dacă medicii declară o anomalie letală a fătului.

Noua lege din Wyoming vine pe măsură ce eforturile de dreapta anti-avort medicamentos ia amploare, iar un judecător federal din Texas ia în considerare în prezent interzicerea la nivel național a mifepristonei în pastilele pentru avort. O combinație de două comprimate de mifepristonă și un alt medicament este cea mai răspândită formă de avort în SUA.

Avorturile cu medicamente au fost metoda cea mai frecventă de întrerupere de sarcini în SUA, chiar înainte ca instanța supremă să anuleze Roe v Wade , hotărârea care a protejat dreptul la avort timp de aproape cinci decenii.

În prezent, 13 țări impun interzicerea avortului în orice moment al sarcinii. Iar Georgia interzice avortul odată ce activitatea cardiacă a fătului poate fi detectată sau la aproximativ șase săptămâni de gestație.

Instanțele au suspendat aplicarea interdicțiilor de avort sau a restricțiilor la acest subiect în Arizona, Indiana, Montana, Ohio, Carolina de Sud, Utah și Wyoming. Instanțele din Idaho au forțat statul să permită avorturile în timpul urgențelor medicale.

AGORA amintește, de altă parte, că la începutul anului 2023, oficiali din domeniul sănătății au anunțat că vânzarea pastilelor pentru întreruperea sarcinii va fi autorizată în farmaciile din Statele Unite. Aceasta ca o măsură care ar putea extinde semnificativ accesul la avort după decizia Curții Supreme a SUA din 2022 de a nu mai garanta dreptul femeilor la întrerupere de sarcină.

Citește și: Premieră pentru sistemul de sănătate din SUA: În farmacii se autorizează vânzarea pastilelor pentru întreruperea sarcinii

Cererea de pastile avortive a crescut după ce Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, a luat în iunie 2022 decizia istorică de a anula jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic "Roe versus Wade" din 1973, care timp de o jumătate de secol a garantat dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină.

Decizia Curţii Supreme nu scoate în afara legii avorturile, dar trimite Statele Unite în situaţia în care se aflau înainte de "Roe versus Wade", când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu.

Potrivit experților, pastilele avortive sunt deja folosite în mai mult de jumătate din procedurile de întrerupere a sarcinii din Statele Unite. Ele se află din ce în ce mai mult în centrul bătăliei politice şi juridice pentru dreptul la avort.


Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal