Adrian Glijin, eliberat de regimul de la Tiraspol după 913 zile de detenție ilegală
Adrian Glijin, unul din tinerii care la 7 octombrie 2020, în jurul orei 13:00, alături de trei cetățeni, a fost răpit de persoane necunoscute și mascate, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca, a fost eliberat de regimul de la Tiraspol după 913 zile de detenție ilegală. Anunțul a fost făcut de Asociația Promo-LEX.
・ Cristian Bolotnicov
Reprezentanții asociației au precizat că după zeci de solicitări și demersuri în adresa administrației de facto, la o distanță de 2 luni de la răpire, rudele au fost informate că Adrian e acuzat de „trădare de patrie” și se află în detenție într-un izolator din Tiraspol. Între timp, familia lui Adrian a fost supusă mai multor abuzuri. Reprezentanții structurilor locale de securitate au organizate percheziții la domiciliile mamei și ale soției, au confiscat bunuri personale ale acestora și au vandalizat mijlocul de transport al familiei Glijin.
Biroul pentru reintegrare salută eliberarea din detenție a cetățeanului Adrian Glijin, care a fost privat de libertate pe 7 octombrie 2020 de către structurile de forță de la Tiraspol.
În această perioadă, Viceprim-ministrul pentru reintegrare și Biroul politici de reintegrare au depus eforturi susținute în vederea eliberării necondiționate a acestuia, făcând uz de toate platformele de dialog disponibile. La fel, fiind în contact permanent cu actorii din formatul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, au fost făcute toate demersurile necesare pentru restabilirea drepturilor și libertăților fundamentale ale cet. Glijin.
Autor: Biroul pentru politici de reintegrare - 07.04.2023
Instituția susține că e vorba de o acțiune care poate servi ca exemplu în multiple alte cazuri similare de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, printre care cele ale cetățenilor V. Pleșcanov, G. Kuzmiciov, V. Dudnic, V. Pogorlețchi, S. Mantaluța, M. Petiș și mulți alți cetățeni ai Republicii Moldova, care au de suferit în urma acțiunilor ilegale ale Tiraspolului.
Anterior, la 7 decembrie 2020, fostul ministru de interne în perioada 14.11.2019 - 06.08.2021, Pavel Voicu a confirmat că răpirile organizate de structurile de forță din regiunea transnistreană s-au produs ca o răzbunare pentru condamnarea unui fost milițian din stânga Nistrului, implicat în răpirea și torturarea unui cuplu din raionul Florești, în aprilie 2015.
Abia la distanță de un an de la reținere, la 16.12.2021, după mai multe eforturi ale familiei și ale Asociației Promo-LEX, mama acestuia, Vera Glijin a putut să aibă o întrevedere de aproximativ 60 de minute în Izolatorul de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol.
Promo-LEX mai informează că în urma expedierii de către avocații Asociației a unei plângeri în adresa Curții Europene a Drepturilor Omului, în ianuarie 2022, Înalta Curte a decis examinarea prioritară a cauzei și aplicarea în premieră a măsurilor provizorii în unul dintre „cauzele transnistrene”.
Totodată, la 6 mai 2022, Adrian a fost „condamnat” de așa-numita „judecătorie supremă” din regiunea transnistreană la 13 ani și 6 luni de detenție pentru pretinsa „trădare de patrie”, pedeapsa fiind ulterior redusă la 13 ani. Promo-LEX mai informează că perioada de detenție de 19 luni în care s-a aflat Adrian în „arest preventiv” (07.10.2020-06.05.2022), a fost contrară inclusiv legislației locale, care stabilește o perioada maximă a „arestului preventiv” de 18 luni.