Curtea de Apel Comrat a validat alegerile din UTA Găgăuzia. Eugenia Guțul obține mandatul de bașcan al autonomiei

Curtea de Apel Comrat a validat alegerile din UTA Găgăuzia. Eugenia Guțul obține mandatul de bașcan al autonomiei

Curtea de Apel de la Comrat a validat alegerile locale pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Astfel, prin hotărârea din 22 mai, candidata Partidului Șor, Eugenia Guțul, obține noul mandat de guvernatoare a autonomiei.

Irina Soltan

La ședința instanței de la Comrat de luni, președinta Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, Iana Covalenco s-a expus susținând recunoașterea rezultatelor scrutinului pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. 

La rândul său, Vadim Bănaru - avocatul candidatei Partidului Șor, Eugenia Guțul, a dclarat pentru presă că niciunul dintre observatorii excterni la alegerile locale din autonomie nu ar fi sesizat încălcări în timpul scrutinului. Mai mult, candidatul independent Grigorii Uzun, susținut de PSRM la aceste alegeri, nu ar intenționa să conteste rezultatele alegerilor.

După ședința din 22 mai, magistrații de la Comrat au pronunțat hotărârea prin care au validat scrutinul pentru funcția de bașcan. În același timp, în fața Curții de Apel Comrat s-au adunat susținătorii Partidului Șor care au întâlnit-o pe Guțul cu scandări „Pobeda!”.

„Noi ne-am apărat victoria”, a spus Eugenia Guțul după ce Curtea de Apel a enunțat decizia în favoarea candidatei.

Amintim că recent, Comisia Electorală Centrală a inițiat opt procese contravenționale care vizează finanțarea ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Găgăuzia.

Precizăm că, potrivit datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, Evghenia Guțul a acumulat 27.376 de voturi, iar contracandidatul ei, Grigori Uzun, candidatul independent susținut de Partidului Socialiștilor - 24.913 voturi. Rata de participare la turul doi al scrutinului a fost de 54,46%. Au votat circa 47,9 mii de alegători pe listele de bază și 5.477 de alegători, pe listele suplimentare.

AGORA amintește că o zi înaintea alegerilor, sâmbătă, 13 mai, la orele dimineții, au avut loc acțiuni de urmărire penală pe dosarul de corupere a alegătorilor în contextul alegerilor din UTA Găgăuzia. Perchezițiile au vizat reprezentanții Partidului Șor. Partidul vizat a venit cu o reacție în care învinuiește guvernarea de acțiunile întreprinse de oamenii legii.

La fel, precizăm că oamenii legii au descins la 16 mai la CEC din Găgăguzia. În cadrul măsurilor speciale de investigații, s-a conturat bănuiala rezonabilă că în listele electorale ar fi persoane care, la momentul scrutinului, s-ar fi aflat în afara țării noastre, deci nu puteau să participe fizic la alegeri, dar și persoane decedate. Pentru a verifica această informație, a fost necesară ridicarea listelor electorale care în prezent sunt examinate.

Precizăm că în primul tur, Evghenia Guțul, a obținut 14.890 de voturi, adică 26,5 % din numărul total al alegătorilor, iar după anunțarea rezultatelor, structurile de drept au informat că asupra membrilor partidului Șor, dar și a celor din stafful electoral al candidatei planează suspiciuni de corupere a alegătorilor, în vederea determinării acestora de a vota pentru Evghenia Guțul la scrutin. De asemenea, aceștia ar fi transportat organizat alegătorii la procesul de vot. 

Cazul este investigat penal de angajații Centrului Național Anticorupție (CNA), cei ai Procuraturii Anticorupție (PAS) și ai Inspectoratului General al Poliției (IGP), fiind desfășurate mai multe percheziții până acum. Descinderile s-au soldat cu ridicarea mai multor obiecte, dar nu și cu rețineri.

De cealaltă parte, reprezentanții Șor neagă acuzațiile, calificându-le drept abuzuri și intimidări.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal