Termeni încălcați, decizii emise la pachet sau ignorarea practicii judiciare. Ministerul Justiției se arată îngrijorat de deciziile CSJ
Deciziile Curții Supreme de Justiție (CSJ) pe marginea deciziilor de evaluare emise de Comisia pre-vetting, au ajuns în vizorul Ministerului Justiției. Printre aspectele îngrijorătoare semnalate de instituție se numără încălcarea termenilor de examinare, deciziile emise în același timp sau ignorarea practicii judiciare.
・ Cristian Bolotnicov
Mai exact, Ministerul Justiției enumeră următoarele aspecte în ce privește deciziile emise de CSJ:
- Deciziile pe marginea celor 21 de contestații depuse de persoanele ce nu au promovat evaluarea extraordinară, prin care s-au anulat actele Comisiei pre-vetting, au fost emise, practic, la pachet, în aceeași zi, la intervale scurte de timp.
- Au fost încălcați termenii legali (în cel mult 10 zile de la depunerea contestației), unele decizii fiind emise chiar și la distanță de câteva luni.
- Întâmplător sau nu, deciziile au fost luate după ce Parlamentul a adoptat, în lectură finală, Legea cu privire la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, dar și înainte de Adunarea Generală a Procurorilor, planificată pentru data de 23 august 2023.
Ministerul admite că în cazurile în care se constată că Comisia pre-vetting a încălcat procedura de evaluare prevăzută de Legea cu privire la pre-vetting (nr.26/2022), contestațiile să fie admise și dispuse noi reevaluări în privința candidaților, pentru înlăturarea eventualelor carențe.
De asemenea, remarcăm cu îngrijorare că deciziile (cu mici excepții) conțin un set de argumente generice, trase la indigo, fapt ce trezesc nedumeriri. Se denotă că completul special, în loc să se limiteze la controlul legalității deciziilor Comisiei de pre-vetting, a dat aprecieri extinse și asupra oportunității procedurii de evaluare. În acest fel, fiind exprimat, de fapt, dezacordul cu mecanismul de pre-vetting pe care legiuitorul l-a instituit pentru verificarea integrității candidaților judecători și procurori la funcțiile de membri ai CSM și CSP.
Autor: Comunicat al Ministerului Justiției din 02.08.2023
Totodată, reprezentanții instituției enumeră și alte aspecte îngrijorătoare, printre care evitarea aplicării mai multor prevederi din legea nr. 26/2022, ignorarea altora și substituirea dreptului discreționar al Comisiei pre-vetting, a criteriilor și regulilor de evaluare stipulate în Legea cu privire la pre-vetting. În plus, Ministerul susține că CSJ a interpretat neuniform legea și a ignorat precedentul judiciar și standardele CtEDO în ce privește jurisprudența unitară.
Întodeauna am respectat deciziile instanțelor judecătorești și intima convingere a judecătorilor. Însă, reieșind din aspectele sus-menționate, apar suspiciuni rezonabile că în sistemul de justiție sunt încă semnale de neacceptare a mecanismului de evaluare extraordinară, deși acesta este un angajament de țară, asumat. La fel, continuă practica de aplicare neuniformă și interpretare ambiguă a legii. Eforturile depuse pe segmentul de reformare a justiției continuă. În sistem trebuie să rămână judecători și procurori profesioniști, integri și incoruptibili. Astfel, recentele inițiative legislative adoptate de Parlament, care vor permite evaluarea integrității etice și financiare a magistraților de la Curtea Supremă de Justiție, dar și a judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie din domeniul justiției, sunt un pas esențial în acest sens și implementarea acestora trebuie accelerată.
Autor: Veronica Mihailov-Moraru, ministra justiției
Recent, CSJ a venit cu mai multe explicații într-un comunicat de presă, în care a susținut că prezența încălcărilor similare în deciziile Comisiei de Pre-vetting a dus la anularea a 21 de decizii a acestora, susțin reprezentanții Curții Supreme de Justiție (CSJ). Într-un comunicat de presă, instanța supremă a venit cu mai multe precizări pe marginea deciziilor care au generat un șir de reacții în societate.
În plus, Inspecția Inspecția judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) anunță că s-a autosesizat pe marginea deciziilor emise de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Totodată, CSM notează că a observat că deciziile instanței de judecată au provocat reacții din partea mai multor persoane. În aceste condiții, CSM îndeamnă judecătorii să se abțină de la utilizarea unui limbaj, care ar putea fi interpretat ca o încălcare a codului de etică.
Anterior și Asociația Judecătorilor din R. Moldova a venit cu o reacție referitoare la ultimele decizii emise de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Instanța supremă a dispus reevaluarea a 21 de candidați care au picat anterior evaluarea Comisiei pre-vetting, ceea ce a generat mai multe critici din partea unor politicieni și reprezentanți din justiție.
Amintim că la 1 august curent, CSJ a admis contestațiile a 21 de candidați la funcțiile de membru ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Completul de judecători format din Tamara Chișca-Doneva, Ion Guzun și Mariana Pitic, a dispus reevaluarea acestora.
Deciziile au trezit nemulțumirea premierului Dorin Recean, care în debutul ședinței din 2 august, i-a atenționat că ar participa la un efort de „perpetuarea corupției” și i-a atenționat că vor răspunde conform legislației.
Totodată, într-un comunicat de presă, Comisia pre-vetting a anunțat că a luat act de deciziile CSJ și că se va expune pe marginea acestora după ce le va recepționa.