Ambasadele SUA și UE, în sprijinul Comisiei pre-vetting după ultimele decizii CSJ: „Și-a demonstrat profesionalismul și conștiinciozitatea”
Ambasadele SUA și UE la Chișinău, au emis un comunicat de presă în care își anunță sprijinul pentru Comisia pre-vetting. Asta după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat mai multe decizii de neevaluare pentru candidații la funcții în CSM și CSP.
・ Cristian Bolotnicov
Statele Unite ale Americii se alătură partenerilor internaționali în susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Cetăţenii moldoveni merită o justiţie independentă, integră, eficientă, responsabilă şi transparentă. Reforma sistemului judiciar este un element cheie pe calea Moldovei către aderarea la UE.
Autor: Declarația comună a Ambasadelor SUA și UE
Reprezentanțele diplomatice descriu activitatea Comisiei pre-vetting ca fiind un fundament important pentru reforma justiției în Moldova.
S-a reușit deja verificarea persoanelor care au devenit între timp membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și examinarea candidaților care sunt gata să fie numiți în Consiliul Superior al Procurorilor. Comisia de Evaluare și-a demonstrat profesionalismul și conștiinciozitatea, iar noi apreciem în mod deosebit modul în care s-a desfășurat acest proces.
Autor: Declarația comună a Ambasadelor SUA și UE
În același timp, misiunile diplomatice se arată sigure că membrii Comisiei pre-vetting vor identifica o soluție la situația creată.
Suntem convinși că membrii Comisiei de Evaluare vor analiza în detaliu raționamentele Curții și vor lua în considerare toate constatările, aplicând expertiza și profesionalismul lor în reevaluarea acestor recursuri în conformitate mandatul lor independent, respectând legislația națională, cea europeană și internațională.
Autor: Declarația comună a Ambasadelor SUA și UE
Deciziile Curții Supreme de Justiție (CSJ) pe marginea deciziilor de evaluare emise de Comisia pre-vetting, au ajuns în vizorul Ministerului Justiției. Printre aspectele îngrijorătoare semnalate de instituție se numără încălcarea termenilor de examinare, deciziile emise în același timp sau ignorarea practicii judiciare.
Anterior, CSJ a venit cu mai multe explicații într-un comunicat de presă, în care a susținut că prezența încălcărilor similare în deciziile Comisiei de Pre-vetting a dus la anularea a 21 de decizii a acestora, susțin reprezentanții Curții Supreme de Justiție (CSJ). Într-un comunicat de presă, instanța supremă a venit cu mai multe precizări pe marginea deciziilor care au generat un șir de reacții în societate.
În plus, Inspecția Inspecția judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) anunță că s-a autosesizat pe marginea deciziilor emise de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Totodată, CSM notează că a observat că deciziile instanței de judecată au provocat reacții din partea mai multor persoane. În aceste condiții, CSM îndeamnă judecătorii să se abțină de la utilizarea unui limbaj, care ar putea fi interpretat ca o încălcare a codului de etică.
Și Asociația Judecătorilor din R. Moldova a venit cu o reacție referitoare la ultimele decizii emise de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Instanța supremă a dispus reevaluarea a 21 de candidați care au picat anterior evaluarea Comisiei pre-vetting, ceea ce a generat mai multe critici din partea unor politicieni și reprezentanți din justiție.
Amintim că la 1 august curent, CSJ a admis contestațiile a 21 de candidați la funcțiile de membru ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Completul de judecători format din Tamara Chișca-Doneva, Ion Guzun și Mariana Pitic, a dispus reevaluarea acestora.
Deciziile au trezit nemulțumirea premierului Dorin Recean, care în debutul ședinței din 2 august, i-a atenționat că ar participa la un efort de „perpetuarea corupției” și i-a atenționat că vor răspunde conform legislației.
Totodată, într-un comunicat de presă, Comisia pre-vetting a anunțat că a luat act de deciziile CSJ și că se va expune pe marginea acestora după ce le va recepționa.