CE S-A ÎNTÂMPLAT. O analiză a grupului de analiști RAND Corporation relevă că președintele rus Vladimir Putin ia decizii cheie privind războiul din Ucraina în mare parte de unul singur, fără contribuția generalilor săi, au declarat analiștii într-un raport publicat săptămâna trecută.
Dar, în timp ce face acest lucru, Putin s-a dovedit a fi mai precaut decât se aștepta, se arată în raportul realizat de RAND Corporation, cu sediul în SUA.
„Putin [ia] decizii cheie în mare parte pe cont propriu, fără o influență substanțială din partea Statului Major rus", au afirmat analiștii în raport.
RAND a spus că acest lucru se datorează pur și simplu faptului că Putin nu are încredere în cei din jurul său - și, prin urmare, se folosește „puțin de expertiza economică sau militară” de care dispune.
Analiștii occidentali au declarat anterior că liderii militari ruși, inclusiv ministrul Apărării, Serghei Shoigu, îi ascund probabil lui Putin veștile proaste despre război, deoarece sunt din ce în ce mai îngrijorați de consecințele pentru ei înșiși.
Dara Massicot, un cercetător senior în domeniul politicilor de la RAND Corporation care se concentrează pe Rusia, a scris într-un articol de opinie din New York Times în iulie că există o „atmosferă de suspiciune și incertitudine" la Kremlin.
Ea a scris că Putin este „rapid în a da vina pe trădători " și că „autocenzura în rândul liderilor militari de top este probabil să devină mai răspândită". Raportul RAND a afirmat că, chiar și în izolarea sa, Putin a fost mai puțin dornic decât se credea să se confrunte cu NATO, chiar dacă aceasta continuă să sprijine Ucraina.
Dar acest lucru nu înseamnă că va continua să facă acest lucru și în viitor, a avertizat acesta.
„Dacă pierderile teritoriale, de personal și materiale ale Rusiei continuă să crească fără îmbunătățiri pe câmpul de luptă, el se va confrunta cu un set de alegeri neplăcute, inclusiv negocieri dintr-o poziție de slăbiciune, mobilizări mai ample și potențial destabilizatoare sau încercări mai draconice de a asigura controlul intern", a spus acesta.
DE CE ASTA CONTEAZĂ. Raportul menționează că deși în trecut Putin a mai făcut o serie de remarci amenințătoare, dar nu a dat curs niciuneia dintre cele mai grave. Mai mult, în ciuda acestui fapt, țările occidentale au furnizat Ucrainei echipamente în valoare de miliarde de dolari, inclusiv extinderea constantă a capacităților sale cu ajutorul unor tancuri, artilerie și rachete de croazieră occidentale avansate.
În timpul unui discurs din iulie, Putin a declarat că există un „pericol serios" ca NATO să fie atrasă și mai mult în războiul din Ucraina dacă membrii alianței continuă să furnizeze arme - deși până în septembrie nu a existat nicio nouă consecință evidentă pentru Occident.
Putin a menționat, de asemenea, numărul mare de arme nucleare ale Rusiei, spunând că acestea îi vor „garanta" securitatea, potrivit CNN. În timp ce Putin și alți oficiali ruși au făcut în mod repetat gesturi cu privire la arsenalul său nuclear, oficialii occidentali nu au raportat niciun semn că Rusia se pregătește serios să îl folosească.
CONTEXT. La finele lunii curente, în Ucraina, au sosit primele tancuri americane Abrams, livrate de SUA, parte a unui ajutor militar anunțat la începutul anului 2023, pentru sprijinirea contraofensivei Ucrainei. În plus, mai multe țări din UE, membre NATO, cum ar fi Olanda și Danemarca, s-au arătat dispuse să ofere Kievului mult-râvnitele avioane F-16, în timp ce SUA se apropie tot mai mult de a oferi rachete cu rază lungă de atac ATACMS.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.