Guvernul R. Moldova: Consumul de energie electrică, în scădere cu 10%, față de ziua precedentă

Guvernul R. Moldova: Consumul de energie electrică, în scădere cu 10%, față de ziua precedentă

Consumul de energie electrică în R. Moldova, pentru zilele de 11 și 12 ianuarie 2025, a fost acoperit pe deplin, fără necesitatea activării contractelor de avarie, informează Guvernul R. Moldova. Totuși, consumul total de electricitate pentru ziua de 12 ianuarie se estimează a fi mai mic cu aproximativ 10% decât cel înregistrat în ziua precedentă.

Laura Macari

Pe 11 ianuarie, pe malul drept al râului Nistru, a fost înregistrat un consum total de 13.792.000 kWh, fiind acoperit integral pe baza contractelor comerciale. Vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 18:00 și 20:00, cu un consum maxim de 921 MW.

Consumul de electricitate a fost acoperit din următoarele surse:

  • SA „Termoelectrica” – 29,89 %
  • SA „CET-Nord” – 4,32 %
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,17 %
  • Energie regenerabilă – 11,26%
  • Soldul de import al energiei electrice (MD/RO) – 53, 36 %.

Nici pentru data de 12 ianuarie, nu au fost înregistrate dificultăți la acoperirea consumului de electricitate. Furnizorul central al energiei electrice, SA „Energocom”, a informat despre rezervarea capacității comerciale suficiente la hotarul cu România. 

În regiunea transnistreană, deconectările energiei electrice vor avea loc timp de trei ore, în intervalele 13:00 - 16:00 pentru o parte din locuitori, iar între orele 16:00 - 19:00, pentru o altă parte și între orele 19.00 – 22.00. Deconectările vizează și satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale. 

CONTEXT. Întreprinderea rusă „Gazprom” a anunțat compania fiică „Moldovagaz” că, începând cu 1 ianuarie 2025, va suspenda livrarea de gaze către Republica Moldova. Asta înseamnă că regiunea transnistreană rămâne fără gazele naturale pe care le primea din Rusia. În consecință, localitățile de pe malul drept al Nistrului rămân fără energie electrică produsă de Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES). 

Cum s-a ajuns la această situație și ce soluții prevăd autoritățile, explicăm în acest articol.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.