Nesterovschi era așteptat, la 19 martie curent, în instanță pentru a-și afla verdictul în dosarul de corupere pasivă în care este acuzat.
Acesta nu s-a prezentat la ședință, iar potrivit sursei citate a fost anunțat în căutare.
De menționat este faptul că, procurorul Gheorghe Caragea a solicitat o pedeapsă de 10 ani și 9 luni de închisoare, subliniind soliditatea probelor prezentate în dosar.
Instanța de judecată a dispus, pentru concursul de infracțiuni comise, prin cumularea parțială a pedepselor, stabilirea unei pedepse definitive sub formă de închisoare pe un termen de 12 ani, cu amendă în mărime de 500 de mii de lei. La fel, prima instanță l-a privat de dreptul de a ocupa funcții publice și de demnitate publică pe o perioadă de 12 ani.
În același timp, a fost dispusă și confiscarea specială a echivalentului sumei de 35 000 dolari, cu titlu de contravaloare a mijloacelor bănești provenite din infracțiune.
Sentința de condamnare a fost pronunțată de magistratul Alexandru Negru.
La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, s-au strâns mai mulți protestatari, susținători și foști colegi ai acestuia din Blocul Politic „Victorie” pentru a asista la pronunțarea sentinței. Cu toate acestea, Nesterovschi nu s-a prezentat la ședința de judecată.
CONTEXT. Nesterovschi, fost deputat socialist și neafiliat în prezent, s-a ales cu cetățenia Federației Ruse cu puțin timp înainte să-și afle sentința în cauza penală în care a fost cercetat.
Menționăm că, în decembrie 2023, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza penală în privința deputatului Alexandr Nesterovschi.
Urmărirea penală în temeiul infracțiunii de corupere pasivă, a fost pornită în luna iunie 2023, iar pe faptul pregătirii finanțării unui partid politic a fost pornită în septembrie 2023, de către Procurorul General interimar.
Acesta este învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice, din surse interzise de lege săvârșită în proporții mari.
În octombrie 2024, Autoritatea Națională de Integritate a depistat avere nejustificată de 364 de mii de lei la Nesterovschi.
Citește și: Nesterovschi a primit cetățenia Federației Ruse
De ce este, mai exact, învinuit Nesterovschi:
Potrivit probelor prezentate în instanță, Alexandr Nesterovschi ar fi acceptat și primit bilete de avion către Tel Aviv, Israel, funcții politice și cel puțin 35.000 de dolari de la grupul condus de Ilan Șor.
În schimb, acesta ar fi fost numit membru al Biroului Politic al Partidului „Renaștere” și lider neoficial al formațiunii, urmând să acționeze conform indicațiilor grupului criminal organizat. De asemenea, ar fi acceptat să părăsească fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor pentru a forma o nouă fracțiune parlamentară, favorabilă intereselor grupului, transmite Procuratura Anticorupție.
De asemenea, acesta ar fi creat intenționat condiții pentru săvârșirea infracțiunii de finanțare ilegală a unui partid politic, pentru a-i asigura lui Ilan Șor, menținerea controlului asupra proceselor politice, electorale și sociale din Republica Moldova. În acest sens, a identificat o fostă deputată, care a denunțat aceste fapte organului de urmărire penală, căreia i-a propus să se alăture unui proiect politic inițiat de Ilan Șor, privind constituirea sau preluarea unor partide cu viziuni proeuropene, al cărei lider să fie ea, asigurând-o de faptul că partidul acesteia va fi susținut și finanțat de către grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, iar despre acest fapt vor cunoaște doar ei. Respectiv, pentru a o determina pe aceasta să accepte propunerea lui Ilan Șor, Alexandr Nesterovschi i-ar fi organizat ultimei o vizită în statul Israel, unde a discutat direct cu Ilan Șor. La scurt timp de la revenirea Arinei Spătaru din statul Israel, Alexandr Nesterovschi, sub controlul organului de urmărire penală, i-a transmis mijloace bănești în sumă de 50 de mii de dolari, 100 de mii de lei și un telefon mobil de model destinat discuțiilor securizate cu Ilan Șor.
Autor: Procuratura Anticorupție
Deși a negat comiterea faptelor pe tot parcursul examinării cauzei, care a durat un an și trei luni, instanța a apreciat probatoriul administrat ca unul întemeiat și i-a stabilit vinovăția în comiterea infracțiunilor incriminate.
Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Centru, în termen de 15 zile.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.