Maia Sandu, despre aderarea la UE: Moldova și Ucraina nu sunt în competiție. Țara vecină merită puncte în plus pentru sacrificiul pe care-l face

Maia Sandu, despre aderarea la UE: Moldova și Ucraina nu sunt în competiție. Țara vecină merită puncte în plus pentru sacrificiul pe care-l face

„Ucraina luptă pentru libertatea lumii libere și merită să aibă puncte în plus pentru sacrificiul pe care-l face”. Este declarația președintei Maia Sandu cu referire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Șefa statului a spus că R. Moldova are propria cale în acest sens și nu există o competiție între cele două state pe această dimensiune. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Punctul pe AZi”, la TVR Moldova. 

Președinta țării, Maia Sandu, susține că R. Moldova a depus cererea de aderare la UE mai repede decât se prevedea. Aceasta în circumstanțele tensiunilor din regiune. Șefa statului a menționat că deși R. Moldova a folosit această oportunitate, țara nu intenționează să omită etapele obligatorii pe calea aderării. Totuși, situația ar fi diferită în cazul Ucrainei.

„Ucraina este într-o situație deosebită și, la nivel politic, decizia pe Ucraina, poate fi luată altfel decât pe celelalte țări. Ucraina luptă azi nu doar pentru libertatea sa, dar luptă pentru libertatea lumii libere și merită să aibă puncte în plus pentru sacrificiul pe care-l face. Și pentru Ucraina va fi mai bine dacă Moldova va fi în UE, și pentru Moldova va fi bine dacă Ucraina va fi în UE. Nu văd aici o competiție”, a punct Maia Sandu.

 „R. Moldova trebuie să fie parte a UE. Noi nu spunem că trebuie să trecem peste anumite etape. Noi ne asumăm procesul așa cum este el. Credem că trebuie să se judece fiecare țară în funcție de meritocrație. În momentul în care UE spune că astea sunt așteptările pe care le avem - reformați justiția, consolidați instituțiile care să combată corupția, îmbunătățiți guvernarea, țările care vor reuși să demonstreze progrese reale, să fie evaluate”, spune șefa țării.

Vezi aici mai multe detalii într-un material documentat de jurnaliștii AGORA: Drumul spre UE, pas cu pas: Cum s-a apropiat Republica Moldova de Uniunea Europeană (CRONOLOGIE)

AGORA amintește că la o săptămâna după ce Federația Rusă a invadat Ucraina, Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană. Președinta Maia Sandu a semnat documentul. Cererea a fost adresată lui Emmanuel Macron, președintele Franței, țara care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Citește și: Noi promitem sus și tare cerere de aderare. Declarații ale politicienilor moldoveni care, din 2009 încoace, ne-au zis când pornim spre UE (VIDEO)

La 11 aprilie curent, reprezentanții R. Moldova au primit, la Luxemburg, chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a țării noastre. 

11 zile mai târziu, a fost finalizat procesul de completare a primei părți a chestionarului de aderarea la Uniunea Europeană. Documentul cu răspunsurile oferite a fost transmis ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul unei ceremonii.

Parlamentul European a votat, la data de 5 mai, rezoluția privind acordarea statutului de țară candidat la UE pentru R. Moldova. Expertul IPRE spune că acesta a fost un vot pur politic care nu are efecte juridice. Astfel, Comisiei Europene și Consiliului UE li s-a cerut să acționeze în această direcție, însă fără a exista vreo obligație. 

Deocamdată, nu este cert că țara noastră va obține la summit-ul Consiliului UE din luna iunie statutul respectiv. La data de 4 mai, aflat în vizită la Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost întrebat dacă R. Moldova poate miza pe obținerea statului de candidat. 

Drept răspuns, oficialul european a spus că: „Este un proces complex. Noi vrem să susținem eforturile R. Moldova pentru a realiza condițiile necesare de participare în acest proiect politic. Este foarte clar că noi intenționăm să acționăm imediat pentru a consolida legăturile”.

În prezent, cinci țări dețin statutul de candidat pentru aderarea la UE. Este vorba despre Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia. 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.