
Stoianoglo, acuzat de încălcarea inviolabilității vieții personale a fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Dosarul, expediat în instanță
Dosarul în care procurorul general suspendat al Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo este acuzat de încălcarea inviolabilității vieții personale a fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost expediat în instanță. Despre aceasta a anunțat procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Vasile Plevan, care precizează că dosarul a ajuns pe masa magistraților la 24 iunie 2022.
・
Astfel, pe acest capăt de acuzare trimis în instanța de judecată, Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo i se impută săvârșirea infracțiunii de încălcare a inviolabilității vieții personale, manifestată prin răspândirea cu bună-știință a informațiilor, ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal al altei persoane, fără consimțământul ei, realizată într-un discurs public, prin mass-media, prin folosirea intenționată a situației de serviciu
Mai exact, Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo este învinuit că, în calitatea sa de procuror ierarhic superior, folosindu-se de situația de serviciu a intrat în posesia unor corespondențe private ale fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție cu alte persoane, obținute din telefonul mobil al ultimului, ridicat în cadrul cauzei penale în care ultimul era vizat.
După care, la 04 octombrie 2021, ora 11:00., în incinta Procuraturii Generale a susținut un briefing de presă, în cadrul căruia, contrar prevederilor legale care consacră dreptul persoanei la secretul corespondenței, la inviolabilitatea vieții private și interzicerea divulgării informației despre viața personală a altei persoane, cu bună-știință, fără a avea consimțământul persoanei vizate, a răspândit informații ocrotite de lege, despre viața personală și profesională a ultimului ceea ce constituia secret personal.
Astfel, Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, în cadrul discursului public, în fața reprezentanților mai multor instituții mass-media, utilizând intenționat informațiile obținute în cadrul cauzei penale în care era vizat fostul șef de la anticorupție, a dat citire unor conversații private ale ultimului cu anumiți reprezentanți ai societății civile, consilieri guvernamentali, precum și cu fostul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, exprimate prin discuții legate de înlăturarea primului de la conducerea Procuraturii Anticorupție.
Precizăm că la 4 octombrie, în cadrul unui briefing de presă, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, s-a declarat „hărțuit” și a prezentat „partea nevăzută” a sistemului, prezentând mai multe informații din corespondența decodată și descifrată de pe unele dintre telefoanele deținute de Viorel Morari. Ulterior, la 13 decembrie 2021, dosarul penal în care procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu în complicitate cu ex-șeful secției resurse umane a Procuraturii Generale, a fost expediat în instanța de judecată.
Amintim că la 13 ianuarie Alexandr Stoianoglo a anunțat că se adresează la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. La 1 iunie, Guvernul a anunțat că a recepționat solicitările de explicații din partea CtEDO, iar la 28 iunie curent, avocații procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo le-au făcut publice. Ministerul Justiției a anunțat că va oferi un răspuns la solicitările CtEDO până la 22 septembrie 2022.
AGORA precizează că, Consiliul Superior al Procurorilor a acordat calificativul „nesatisfăcător” activității desfășurate de Alexandr Stoianoglo în perioada exercitării mandatului de procuror general. Aceasta după ce a fost audiat Raportul Comisiei de evaluare a performanțelor activității lui șefului suspendat al PG. Mai mult, CSP propune președintei Maia Sandu demiterea acestuia.