
Luna în care a început războiul. În februarie, AGORA va crea materiale de autor despre Ucraina și oamenii ei
Pe 24 februarie 2022, la vecinii noștri din Ucraina au intrat în case bombele rusești. Apoi tancurile, apoi dronele, soldații și mercenarii. Cu ei au intrat ura, chinul, disperarea, frica... În zilele ce au urmat, mii de oameni și-au părăsit casele și au devenit refugiați în urma unui război care nu credeam până la urmă că ar fi posibil. Nu aici, nu acum, nu în secolul acesta. Am învățat și noi, aici, în Republica Moldova, cum să trăim cu războiul în coastă, iar jurnaliștii - cum să scrie despre el. În februarie, AGORA își va îndrepta eforturile către materialele de autor despre război, despre Ucraina, despre oamenii ei și oamenii noștri care le întind o mână de ajutor.
・
Vom încerca să aflăm istorii ale refugiaților ucraineni angajați în Republica Moldova, să vedem cum s-au integrat copiii ucraineni în sistemul nostru de învățământ, să analizăm cifrele vieții în Moldova de până la război și după. Vom analiza cum s-a schimbat armata ucraineană într-un an și cum arătau cândva orașele ucrainene care acum sunt aproape șterse de pe hartă.
Ce am făcut în ianuarie
Anul 2023 l-am început cu luna carității pe AGORA. Am reușit să realizăm șase materiale mari dedicate carității în Republica Moldova. Jurnalista AGORA Olga Scripnic a scris cum funcționează și ce lacune are Legea R. Moldova cu privire la filantropie și sponsorizare. Olga a scris cât de eficient este actualul cadrul legal și cât de sigure și legale sunt acțiunile de caritate desfășurate în calitate de persoană fizică.
Sub lupa Olgăi au ajuns și acțiunile de caritate așa-zise sezoniere, cum ar fi cele de Crăciun. Am încercat să vedem dacă aceste acțiuni rezolvă problema copiilor instituționalizați și cui fac bine aceste inițiative.
Olga a încercat să vadă și cum funcționează campaniile de strângeri de fonduri în cutii transparente amplasate în magazine. Descoperirea AGORA a fost că nu există un regulament de colectare și extragere ale acestor fonduri, iar procesele nu sunt monitorizate de către instituțiile statului.
Cătălina Grițco a căutat să vadă ce s-a ales din celebrele fundații de binefacere ale politicienilor. „Soluția”, fundația „Din Suflet”, fundația „Edelweiss” sau fundațiile susținute de politicianul fugar Ilan Șor ar fi doar câteva dintre cele mai cunoscute platforme de caritate, catalogate de unele voci și drept paravane pentru finanțări netransparente ale partidelor politice. Din materialul AGORA aflați ce s-a ales din aceste fundații și ce acțiune de binefacere sunt întreprinse la moment de cei mai cunoscuți filantropi ai politicii moldovenești.
Editorialista AGORA Diana Guja a scris despre caritate ca despre „un cuțit cu două tăișuri”. „Pe de o parte, e una din virtuțile umane fundamentale. Pe de altă parte, caritatea e încă un fel de a ne face să ne simțim bine, rapid și fără mari costuri. E ca un fast-food”. Ca să descoperiți întregul ei editorial care ne pune întrebări incomode, click aici.
Am încheiat ianuarie cu un interviu acordat de Steluța Andrei, fondatoarea organizației obștești caritabile „Fabrica de Fericire”, orientată spre susținerea copiilor și bătrânilor, dar și membră fondatoare a „Băncii de alimente”. Din interviul pentru AGORA, aflați de la Steluța Andrei despre caritate și prețul binefacerii, cum găsești resurse sufletești ca să faci bine sau cum să nu te arzi ajutând.