VIDEO. 12 moldoveni celebri care au schimbat lumea

VIDEO. 12 moldoveni celebri care au schimbat lumea

Acum patru ani lui Denis Roșca i-a venit ideea să facă un calendar cu moldoveni celebri. A urmat o perioadă de cercetări timp în care a adunat 5000 de biografii. După o selecție dură a reușit să reducă numărul la 1800 de biografii. Atunci și-a dat seama că imprimarea unui calendar cu 365 de pagini (fiecare zi fiind dedicată unui moldovean celebru) ar fi imposibilă. Astfel Denis Roșca a decis să tipărească o carte cu traduceri din 18 limbi. 

În cadrul unui eveniment TEDxChisinau Denis Roșca a prezentat criteriile în baza cărora a făcut selecția, dar și 12 exemple concrete de moldoveni care au schimbat lumea. „Moldovenii trebuie să-și cunoască eroii. Moldovenii trebuie să-și cunoască aportul asupra civilizației. Rezultatele muncii lor sunt greu de repetat”, a declarat autorul.

Denis Roșca a început prezentarea cărții prin povestea lui Barney Balaban, patron Paramount Pictures.

Publicitate

Grigore Baștan, primul general de parașutism din România.

„Originar din Sîngerei. Era atât de sigur de creația sa încât a sărit din avion cu fiul său de 5 ani în brațe. Prin ce a schimbat lumea? Prin faptul că milioane de oameni s-au încredințat în creația lui”. Denis Roșca.

Autor:

Cum a ajuns secretul bombei atomice din SUA în URSS

Omul creației - Alexei Sciusev a participat la proiectarea Moscovei după Revoluția din 1917.

„Arhicunoscutele chitări Gibson au o tangență cu Republica Moldova. Vreau să vă povestesc o istorie tragică a unui tânăr născut într-o familie săracă - Maurice Berlin. A emigrat în SUA. De mica rămas fără părinți. A renunțat la studii pentru a-și întreține familia. A reușit. A început să vândă instrumente muzicale, ca în final să cumpere fabrica de chitări Gibson. Maurice Berlin a ajutat marele talente ale lumii să-și exprime emoția prin acorduri fine”, a declarat Denis Roșca.

Un moldovean a descoperit vaccinul contra holerei, pentru care a luat Premiul Nobel în 1908

Brandul Chiqitta inventat de un basarabean - Samuel Zemmuray

„Este cel mai mare angajator născut vreodată la Chișinău. Pentru a transporta banana pe tot globul avea în gestiune circa 100 de corăbii. A rămas în istorie însă prin altceva. În timpul celui de-Al doilea Război Mondial, cu ajutorul corăbiilor sale, a transportat armata SUA către Europa, decisive influențând rezultatul final al celui de-Al doilea Război Mondial”, a subliniat autorul cărții.

În cartea sa, Denis Roșca a inclus și povești ale moldovenilor care au reușit să se afirme unde s-au născut, aici - în Republica Moldova.

„Vreau să-i privim cu respect pe cei care încă trăiesc în Moldova și continuă să facă istorie pentru noi”. Denis Roșca.

Autor:

Vladimir Curbet - a reușit să facă din Ansamblul de Dansuri Populare „JOC” o mândrie națională.

Petru și Svetlana Gozun - cei care au pus suflet în „Codreanca”. Au creat cea mai mare școală de dansuri sportive de pe glob. Peste 1200 de discipoli. Pentru ei de nenumărate ori a cântat imnul Republicii Moldova. Ei sunt cei care au adus titlul de campion absolut al lumii.

Ion Lazarenco Tiron - a înotat în râul Nistru 238 de km în opt zile numai ca să demonstreze lumii că noi existăm. A traversat strâmtoarea Gibraltar, La Manche, Canalul Mânecii, de fiecare dată cu drapelul RM.

Andrei Carpenco - a cucerit Everestul în 2009. Peste 30 de minute aparatul de fotografiat a înghețat. Fără suportul statului, a urcat drapelul RM pe cel mai înalt vârf al lumii, în condițiile în care 1 din 11 dintre cei care încearcă să facă asta moare.

Ghenadie Șatov - a făcut înconjurul lumii pe motocicletă. De fiecare dată cu drapelul Republicii Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal