VIDEO. 12 moldoveni celebri care au schimbat lumea

VIDEO. 12 moldoveni celebri care au schimbat lumea

Acum patru ani lui Denis Roșca i-a venit ideea să facă un calendar cu moldoveni celebri. A urmat o perioadă de cercetări timp în care a adunat 5000 de biografii. După o selecție dură a reușit să reducă numărul la 1800 de biografii. Atunci și-a dat seama că imprimarea unui calendar cu 365 de pagini (fiecare zi fiind dedicată unui moldovean celebru) ar fi imposibilă. Astfel Denis Roșca a decis să tipărească o carte cu traduceri din 18 limbi. 

În cadrul unui eveniment TEDxChisinau Denis Roșca a prezentat criteriile în baza cărora a făcut selecția, dar și 12 exemple concrete de moldoveni care au schimbat lumea. „Moldovenii trebuie să-și cunoască eroii. Moldovenii trebuie să-și cunoască aportul asupra civilizației. Rezultatele muncii lor sunt greu de repetat”, a declarat autorul.

Denis Roșca a început prezentarea cărții prin povestea lui Barney Balaban, patron Paramount Pictures.

Grigore Baștan, primul general de parașutism din România.

„Originar din Sîngerei. Era atât de sigur de creația sa încât a sărit din avion cu fiul său de 5 ani în brațe. Prin ce a schimbat lumea? Prin faptul că milioane de oameni s-au încredințat în creația lui”. Denis Roșca.

Autor:

Cum a ajuns secretul bombei atomice din SUA în URSS

Omul creației - Alexei Sciusev a participat la proiectarea Moscovei după Revoluția din 1917.

„Arhicunoscutele chitări Gibson au o tangență cu Republica Moldova. Vreau să vă povestesc o istorie tragică a unui tânăr născut într-o familie săracă - Maurice Berlin. A emigrat în SUA. De mica rămas fără părinți. A renunțat la studii pentru a-și întreține familia. A reușit. A început să vândă instrumente muzicale, ca în final să cumpere fabrica de chitări Gibson. Maurice Berlin a ajutat marele talente ale lumii să-și exprime emoția prin acorduri fine”, a declarat Denis Roșca.

Un moldovean a descoperit vaccinul contra holerei, pentru care a luat Premiul Nobel în 1908

Brandul Chiqitta inventat de un basarabean - Samuel Zemmuray

„Este cel mai mare angajator născut vreodată la Chișinău. Pentru a transporta banana pe tot globul avea în gestiune circa 100 de corăbii. A rămas în istorie însă prin altceva. În timpul celui de-Al doilea Război Mondial, cu ajutorul corăbiilor sale, a transportat armata SUA către Europa, decisive influențând rezultatul final al celui de-Al doilea Război Mondial”, a subliniat autorul cărții.

În cartea sa, Denis Roșca a inclus și povești ale moldovenilor care au reușit să se afirme unde s-au născut, aici - în Republica Moldova.

„Vreau să-i privim cu respect pe cei care încă trăiesc în Moldova și continuă să facă istorie pentru noi”. Denis Roșca.

Autor:

Vladimir Curbet - a reușit să facă din Ansamblul de Dansuri Populare „JOC” o mândrie națională.

Petru și Svetlana Gozun - cei care au pus suflet în „Codreanca”. Au creat cea mai mare școală de dansuri sportive de pe glob. Peste 1200 de discipoli. Pentru ei de nenumărate ori a cântat imnul Republicii Moldova. Ei sunt cei care au adus titlul de campion absolut al lumii.

Ion Lazarenco Tiron - a înotat în râul Nistru 238 de km în opt zile numai ca să demonstreze lumii că noi existăm. A traversat strâmtoarea Gibraltar, La Manche, Canalul Mânecii, de fiecare dată cu drapelul RM.

Andrei Carpenco - a cucerit Everestul în 2009. Peste 30 de minute aparatul de fotografiat a înghețat. Fără suportul statului, a urcat drapelul RM pe cel mai înalt vârf al lumii, în condițiile în care 1 din 11 dintre cei care încearcă să facă asta moare.

Ghenadie Șatov - a făcut înconjurul lumii pe motocicletă. De fiecare dată cu drapelul Republicii Moldova.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.