Vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, spune că doar cu câteva ore înaintea votării modificărilor la Codul Audiovizualului s-au adăugat unele prevederi, pe când altele au fost excluse. Mai mult, ideea inițială a proiectului de lege era să întărească securitatea informațională din Republica Moldova prin combaterea propagandei din afară, deziderat de la care s-a deviat foarte mult în varianta modificărilor adoptate joi, 30 martie, de plenul Parlamentului.
Pentru proiectul de lege privind modificările la Codul Audiovizualului au votat 79 de deputați, ceea ce demonstreză că PSRM, PD și PL au conlucrat bine pentru acest proiect, potrivit liberal-democratului.
„Modificările prevăd 8 ore de produs local, cu 6 ore în prime-time (n. r. - orele de audiență maximă). Acest lucru înseamnă că noi vom avea parte de propagandă, dar ea nu va fi în prime time, deci până la ora șase. Scopul inițial al proiectului nu se mai atinge.
Primii afectați vor fi canalele românești. Am discutat cu cei de la TVR și cei de la Pro TV - sunt într-o dificultate foarte mare, pentru că trebuie să înlocuiască produsele media. Unele emisiuni nepolitice de calitate nu vor fi difuzate. Va duce la monopolizarea și mai mare a pieței informaționale. Moldova are nevoie de mai mult de un proiect pentru securitate informațională”, a declarat Pistrinciuc.
Mai mult, liberal-democratul spune că șefii de televiziuni nu au fost consultați, chiar dacă sunt vizați direct de noile reglementări în audiovizual.
După ce deputatul PLDM a făcut aceste declarații, democratul Sergiu Sîrbu a intervenit imediat cu o replică, spunând că declarațiile lui Pistrinciuc sunt niște falsuri: „S-au făcut multe insinuări și manipulări. Am votat doar acele norme care au fost avizate pozitiv de OSCE și Consiliul Europei. Elementele criticate le-am exclus.
Ce ține de produsul autohton, au fost niște falsuri. Sunt obligați să producă 30% de produs autohton. 8 ore din 24 produc doar produs autohton. Unica diferență este că am exclus timpul de noapte”.
Potrivit lui Andrian Candu, modificările adoptate la legislația audiovizuală fac parte din lupta autorităților cu dezinformarea, prin care se promovează produsul local, autohton: „Proiectul de lege are expertiza Consiliului Europei. Au fost dezbateri pe parcursul ultimului an, în mai multe comisii. A fost susținut pe larg introducerea modificărilor în Codul Audiovizualului. Se promovează în mod special produsul local în prime time”.
Vezi și aceste știri

„N-a mâncat lupul iarna”: Cum va fi vremea în ultimele zile ale lunii Gerar

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
