Alți cinci candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de judecător la CC: Printre ei și Domnica Manole

Alți cinci candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de judecător la CC: Printre ei și Domnica Manole

Ieri erau nouă, astăzi sunt 14. Vorbim despre candidații înscriși în concursul anunțat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC). Printre candidați se numără și fosta judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, Domnica Manole, magistrații Iulia Sîrcu și Alexandru Spoială, un avocat și un lector universitar. 

Termenul de depunere a dosarelor pentru funcția de judecător la CC a expirat la 11 iulie. Astfel, pentru cele două fotolii de magistrat la Curtea Constituțională, care revin CSM-ului, candidează 14 persoane.

Cine sunt noii candidați la funcția de judecător CC

Domnica Manole: Din 2005 și până în 2017 a fost judecător la Curtea de Apel Chișinău, când Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că nu este compatibilă cu statutul de judecător și a demis-o din funcție. La 8 iulie 2019, Domnica Manole a fost achitată în dosarul în care era acuzată de pronunțarea unei hotărâri contrare legii în „dosarul referendumului” din aprilie 2016. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Domnica Manole s-a numărat printre candidații incluși pe lista electorală a Blocului ACUM.

Alexandru Spoială: Din 2017 și până în prezent este judecător la Curtea de Apel Chișinău, anterior activând în calitate de magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Este doctor în drept și lector universitar.

Serghei Țurcan: Lector superior, conferențiar universitar la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, cu mai multe cercetări și activități didactice în domeniul dreptului constituțional.

Iulia Sîrcu: Până în noiembrie 2018 a fost judecător la Curtea Supremă de Justiție, când a demisionat din funcție alături de alți șase magistrați. Iulia Sîrcu a făcut parte din completul de judecători care a gestionat dosarul magistratei Domnica Manole.

Ghenadie Eni: În prezent este avocat. Din 1999 până în 2015 a fost judecător la Judecătoria Cahul și Curtea de Apel Cahul.

Citește și: Nouă candidați și-au depus dosarele pentru fotoliile de magistrat la CC. Printre ei, un fost ministru al Justiției și un jurist al unei companii de construcții

Cine poate fi judecător la Curtea Constituțională

Judecător al Curţii Constituţionale poate fi persoana care deţine cetăţenia Republicii Moldova, are domiciliul în ţară, are pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţămîntul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică.

AGORA amintește că, la 20 iunie curent, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia. Pe 26 iunie, i-au urmat exemplul și ceilalți judecători de la Înalta Curte. Totul după ce Comisia de la Veneția a constatat că instabilitatea politică din țară „a fost cauzată de acțiunea coordonată la viteza luminii a Partidului Democrat și a Curții Constituționale din 7 iunie”.

Potrivit legii, din componența CC fac parte șase judecători, desemnați pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.