Procurorul general interimar va fi numit de președinte la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi, în a doua lectură, în Parlament de 54 deputați. Potrivit autorului proiectului, deputatul Sergiu Litvinenco, inițiativa legislativă vine să interpreteze Legea cu privire la Procuratură. Însă, democratul Sergiu Sîrbu îl contrazice pe Litvinenco catalogând proiectul de lege ca fiind unul „diabolic” și „o tentativă de a uzurpare a puterii judecătorești”.
„În cazul intervenirii vacanței funcției de procuror general, președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al procurorilor, desemnează un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestuia, a procurorului general prin decret prezidențial”, se arată în proiectul de lege.
Totodată, proiectul prevede interpretarea articolului 17 din Legea cu privire la Procuratură. Prin textul „în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor” se are în vedere inclusiv persoana care a exercitat interimatul funcției de procuror general indiferent de faptul dacă a participat sau nu la ședințele Consiliului și/sau dacă a participat la procesele de adoptare a actelor Consiliului.
Potrivit autorilor proiectului, inițiativa va înlătura vidul legislativ în care nu este reglementat în mod expres vacanța funcției de procuror peneral.
Poziția democraților
„Acest proiect de lege înregistrat acum două ore și dezbătut de urgență în plen, să-i spun scandalos cred că ar fi puțin spus. Cred că este un proiect diabolic, un proiect cu adevărat diabolic, care vine, de fapt, ca o veritabilă tentativă de uzurpare a puterii judecătorești. Este o continuare as unui atac la independența procuraturii”, a declarat Sergiu Sîrbu.
Amintim că procurorul general, Eduard Harunjen și-a dat demisia la data de 11 iulie, invocând agravarea stării de sănătate. Concursul pentru ocuparea funcției urmează a fi organizat de Consiliul Superior al Procurorilor.
Vezi și aceste știri

Maia Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât și-au făcut-o până acum

Germania va importa gaz din Qatar din 2024. Berlinul a semnat un parteneriat în domeniul energiei cu Doha
