
Domnica Manole și Vladimir Țurcan, aleși în funcția de judecători ai CC din partea Parlamentului
Vladimir Țurcan și Domnica Manole au fost desemnați magistrați ai Curții Constituționale din Partea Parlamentului. Inițiativa legislativă a deputaților Vlad Batrîncea (PSRM), Alexandru Slusari (PPDA) și Mihail Popșoi (PAS) a fost susținută de 54 de legislatori. Asta chiar dacă, anterior, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a ales alți candidați în calitate de judecători ai CC. Propunerile au atras mai multe întrebări din partea Fracțiunii PDM.
・
„S-a verificat în Comisie afilierea politică a celor doi candidați? Asta în contextul în care PDM a fost acuzat că a numit oameni care au avut tangență cu Partidul Democrat, iar partidul și majoritatea din care faceți parte a afirmat că va acționa diferit. Din punct de vedere profesionist nu punem la îndoială, dar din punct de vedere a transparenței și meritocrației aici ați dat-o în bară. Se pare că dvs continuați aceleași proceduri care există de zeci de ani în RM”, a declarat fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu.
„Cel puțin unul dintre candidații pe care îi propuneți a fost văzut drept o persoană care dă consultații părților, care are anumite probleme cu declarațiile de avere. Doamna care a picat concursurile și la Guvern și la CSM, a trecut aceste filtre și la Parlament? Ministra Justiției, Olesea Stamate, s-a adresat CSM cu solicitarea de a nu fi inclusă în concurs. Ați ținut cont de acele recomandări?”, a întrebat, la rândul său, democratul Vladimir Cebotari.
„Candidatul la care vă referiți a fost urmărit tendențios timp de trei ani. Dacă autoritățile care se supuneau atunci PDM-ului ar fi găsit vreun argument, cu siguranță astăzi ați fi venit cu ele. Această persoană nu are astăzi niciun conflict cu legea. Suntem absolut siguri că ambii candidați nu au conflicte cu legea. Nu suntem în măsură să comentăm anumite declarații ale membrilor Executivului”, a răspuns socialistul Vlad Bătrîncea.
AGORA amintește că, la 24 iulie curent, Comisia parlamentară numiri și imunități i-a desemnat câștigători ai concursului pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Constituțională pe Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu.
În același timp joi, 15 august, Comisia parlamentară numiri și imunități i-a înaitat la funcția de judecători ai CC pe Dumitru Pulbere și Domnica Manole. Lucru ce s-a schimbat în raport cu candidatura lui Pulbere.
De menționat este faptul că, la 29 iulie curent, ministra Justiției, Olesea Stamate, a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o notă de poziție în pragul concursului de marți pentru alegerea judecătorilor Curții Constituționale. În nota sa, Stamate a enumerat opt candidați, din cei 17 înscriși în concurs, pe care CSM n-ar trebui să-i numească la Înalta Curte. Printre ei se regăsea și Domnica Manole.
Potrivit legii, Curtea Constituțională se compune din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.
Amintim că, pe 20 iunie, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia. Pe 26 iunie, i-au urmat exemplul și ceilalți judecători de la Înalta Curte. Totul după ce Comisia de la Veneția a constatat că instabilitatea politică din țară „a fost cauzată de acțiunea coordonată la viteza luminii a Partidului Democrat și a Curții Constituționale din 7 iunie”.