Sandu: „Am lăsat un buget echilibrat, care permite și proiecte investiționale și sociale, dacă ar respecta condițiile donatorilor”

Sandu: „Am lăsat un buget echilibrat, care permite și proiecte investiționale și sociale, dacă ar respecta condițiile donatorilor”

Fosta prim-ministră, Maia Sandu, a menționat că contrar bugetului pe care l-a primit odată cu învestirea Executivului Sandu, a lăsat după sine un buget mare și echilibrat care ar permite proiecte investiționale și proiecte sociale. Aceasta în condițiile în care Guvernul Chicu va respecta cerințele donatorilor. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru UNIMEDIA.

Fosta prim-ministră afirmă că odată cu plecare Guvernului condus de ea, a lăsat un buget echilibrat.

„Am îndeplinit condițiile și pentru a doua tranșă din asistența macrofinanciară și această tranșă urma să vină în decembrie. Nu știu ce va decide Uniunea Europeană, dar condițiile sunt îndeplinite, pentru că noi le-am îndeplinit. Dincolo de asta, am lăsat un buget, sau un început de buget pentru anul 2020. Dacă ar respecta toate condițiile donatorilor, un buget mare, care permite și proiecte investiționale și proiecte sociale”, spune fosta priministră.

Totodată, fosta prim-ministră critică bugetul ce l-a primit când a fost învestit Guvernul Sandu.

„Deci asta am lăsat noi unui fost ministru al Finanțelor, care și-a bătut joc de bugetul de stat în 2019, aranjându-i campania lui Plahotniuc și acum a revenit, ca iarăși să își bată joc de bugetul țării, doar ca să-i facă campanie lui Igor Dodon, cu consecințe pentru noi cetățenii. Pentru că, în momentul în care vii într-un Guvern și știi că nu ai de gând să promovezi reformele și respectiv nu vei putea obține surse de finanțare ieftine din Occident, trebuie să te împrumuți pe piața internă, la dobânzi mai mari, sau la Moscova, sau în altă parte, pentru că am auzit diferite discuții”, spune Sandu.

Totodată, Maia Sandu a menționat că se discuta cu FMI un deficit bugetar mai mare, așa cu Guvernul Sandu ar fi putut asigura surse de finanțare suficiente pentru acest deficit bugetar.

„Acum, bănuiesc că acest Guvern va trebui să își reducă planurile, pentru că nu au surse de finanțare. Deci, în momentul în care Guvernul României nu va mai sprijini acest Guvern și noi aveam planificate 100 de milioane de euro doar de la Guvernul României, bănuiesc că discuțiile cu Banca Mondială vor fi foarte dificile, după ce acest Guvern a anunțat inițiative care contravin înțelegerilor cu Banca Mondială și urmează să vedem ce se va întâmpla și cu finanțarea din partea UE, atunci ei vor trebui să micșoreze deficitul bugetar, pentru că nu îl vor putea finanța, iar asta înseamnă mai puțini bani pentru proiecte”, a menționat Sandu. Amintim că în luna iunie, atunci când Ion Chicu a predat eștafeta de ministru succesoarei sale, Natalia Gavriliță, ex-ministrul Finanțelor declara că lasă conturi cu miliarde de lei, zero restanțe la plăți și venituri mai mari decât în 2018.„Mijloace bănești în conturile bancare ale Ministerului Finanțelor – 3,27 mlrd.lei. Toate ordinele de plată prezentate în trezorerie până la 31 mai au fost finanțate integral – deci nu există nici o restanță la plăți. Marea majoritate a cheltuielilor de personal și sociale (pensii, îndemnizații) pentru luna mai au fost deja achitate, iar veniturile la buget le depășesc pe cele din 2018”, a scris atunci Chicu pe pagina sa de Facebook. Este de menționat și faptul că Comisia Europeană a anunțat aprobarea, la 30 octombrie curent, a unei tranșe de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru R. Moldova. Este vorba despre prima dintre cele trei rate planificate ale programului, a cărui valoare totală este de 100 de milioane de euro. Potrivit Comisiei Europene, banii sunt meniți pentru a acoperi necesitățile financiare externe ale Republicii Moldova în procesul ambițiosului proces de reformare structurală.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.