
Deputații, în fața deadline-ului: Se va anula sau nu programul cetățeniei prin investiții (VIDEO)
Până pe 20 februarie, zi când expiră moratoriul asupra aplicării efectelor legii cu privire la cetățenia prin investiții, deputații trebuie să decidă dacă anulează sau nu programul. Socialiștii spun, în fața presei, că sunt gata să voteze pentru a pune capac acestui program, în timp ce PPDA și PAS nu sunt siguri de promisiunea PSRM. Marii opozanți ai anulării programului sunt democrații, care cred că cetățenia pentru investiții e o idee bună.
・
Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a declarat pentru AGORA că va susține și în a doua lectură anularea legii cu privire la cetățenia prin investiții.
„Reușim săptămâna viitoare să votăm și acest proiect în a doua lectură. Nimic strașnic nu se va produce. Această lege va fi abrogată”, promite alesul.
Rugat să comenteze faptul că Guvernul nu a decis dacă susține sau nu prelungirea programului, Batrîncea a reproșat:
„Dumneavoastră îl vedeți aici pe domnul prim-ministru undeva? Dumneavoastră m-ați întrebat pe mine, dacă ceva nu vă este clar, mai dați încă o întrebare. Dacă nu, eu nu sunt în poziție să comentez declarațiile prim-ministrului, el conduce executivul Republicii Moldova”, a spus deputatul.
Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, speră că programul va fi anulat.
„Săptămâna viitoare ar trebui să fie votată în a doua lectură. N-am siguranța, cu socialiștii și democrații nu poți avea siguranță niciodată. Vedem cât e de mincinoasă politica lui Dodon. La Biroul Permanent am abordat acest subiect, am avut promisiunea de la d-na Greceanîi că pentru săptămâna viitoare va fi pregătit proiectul. Va fi sau nu va fi, vom vedea”, afirmă deputatul PPDA.
„PD nu poate vota un asemenea proiect, pentru că programul cu privire la cetățenia prin investiții a fost propusă de PDM și Guvernul Filip. Credem că e un bun mecanism de a atrage investiții în țară”, se arată convins democratul Andrian Candu.
Colegul său de partid, Sergiu Sîrbu, spune că „regretă că unii colegi nu au înțeles esența” proiectului.
„Sunt zeci și sute de țări în lume (n.r. - în lume sunt 195 de țări, în total) care au asemenea mecanism, țări din UE, care ar putea aduce mari investiții în economie. Altfel e ca mecanismul să fie gândit așa ca nicio persoană indezirabilă sau cu suspiciuni de integritate, cu mijloace financiare murdare să nu ajungă în R. Moldova. PDM s-a asigurat, există un mecanism foarte detaliat de verificare a provenienței banilor, cu implicarea SIS, a structurilor stărine. Mecanismul este OK, dar deja cum se implementează – rămâne să vedem. Ideea nu este rea de tot, dar ideea bună ar putea să fie stricată printr-o implementare proastă”, consideră Sîrbu.
Pe 12 februarie 2020, Compania Henley & Partners, partenerul Guvernului Republicii Moldova în implementarea Programului „Cetățenie prin Investiții”, a spus că este gata să reia implementarea acestuia, după data de 20 februarie, când expiră moratoriul impus de Parlamentul de la Chișinău. Mai mult, reprezentanții companiei au menționat că nu consideră relevante temerile exprimate anterior de experți, dar și de oficiali din țara noastră, insistând că Republica Moldova are doar de câștigat de pe urma acestui program.
La 18 iunie 2019, Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de lege prin care se dorește abrogarea legii cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție. Două săptămâni mai târziu, Legislativul a instituit un moratoriu asupra acordării cetățeniei Republicii Moldova prin investiții.
Pe 17 decembrie 2019, Guvernul Chicu a aprobat prelugirea moratoriului, începând cu 20 decembrie 2019 și până pe 20 februarie 2020.