La un an de la numirea noului Parlament, aleșii fac totalurile. Unii se laudă cu reușite, alții - cu plecarea lui Plahotniuc

La un an de la numirea noului Parlament, aleșii fac totalurile. Unii se laudă cu reușite, alții - cu plecarea lui Plahotniuc

Unii se laudă cu reușitele ultimului an, alții - cu faptul că au condiționat plecarea lui Vlad Plahotniuc din țară. La un an de la numirea noului Parlament, cei aleși să ne conducă au scris pe rețelele de socializare care sunt, în viziunea lor, elementele-cheie ale ultimelor 12 luni. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a vorbit despre actele normative  adoptate, s-a lăudat cu cooperarea strânsă dintre Parlament și Guvern și cu interacțiunea bună cu majoritatea parlamentară.

„Sunt sigură că în alte circumstanțe, în lipsa acestei coordonări dintre autorități și a unei majorități parlamentare capabile să adopte decizii prompte, țara ar fi ajuns în colaps. În această perioadă, deputații au legiferat acțiuni inedite și extrem de necesare pentru a adapta la noile realități sistemele de sănătate, educație, protecție socială, etc. Parlamentul de legislatura a X-a va intra în istorie prin faptul că i-a revenit această misiune”, a scris Zinaida Greceanîi.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că acțiunile petrecute acum un an au avut ca scop principal să pună capăt fricii și terorii care domnea în țară.

„De fapt, cei care l-au fugărit pe Plahotniuc au fost oamenii acestei țări. Acum un an, datorită vouă, am reușit să alungăm de la putere cel mai autoritar regim din ultimele trei decenii. A fost o decizie foarte grea pentru noi să-i „smulgem” pe socialiști din brațele lui Plahotniuc și să votăm împreună debarcarea acestuia de la putere. Dar, după multe consultări cu oamenii, am făcut acest pas”, a scris Maia Sandu.

Și liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, este de părere că plecarea lui Vlad Plahotniuc de la putere nu este meritul unei singure persoane.

„Chiar dacă în toți acești ani și eu, alături de alți activiști civici, jurnaliști sau oameni de afaceri ne-am pus la bătaie libertatea, familiile, viața, sănătatea, repet, meritul acestui moment este al poporului Republicii Moldova, nu este meritul unui actor politic anume. Și aici, întăresc afirmația, spunându-vă că nu este nici meritul lui Andrei Năstase, nici al Maiei Sandu și cu atât mai puțin al lui Igor Dodon. Fără oamenii deșteptați ai Moldovei nu se putea face nimic, absolut nimic”, a declarat Andrei Năstase.

Liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu, susține că deși Zinaida Greceanîi ne vorbește despre succesul bunei interacțiuni între noua majoritate parlamentară, președinte și Guvern, „realitatea pe care o văd oamenii simpli este cu totul alta”.

„Rezultatele până astăzi arată că micii întreprinzători au intrat în categoria șomerilor cu șanse minime de a ieși din colaps, gaura în buget crește, oamenii sunt tot mai săraci, spitalele sunt pline, iar medicii continuă să moară infectați de COVID-19. Felicitări cu această performanță a interacțiunii. Din cauza deciziilor voastre, țara a intrat în colaps și voi nici măcar aceasta nu puteți înțelege”, a scris Andrian Candu.

În contextul în care președintele Igor Dodon își atribuie toate meritele pentru schimbarea puterii de acum un an, președintele Partidului Șor susține că asta nu a fost decât „o escrocherie făcută de un șarlatan ieftin de bazar”.

„Învingătorul balaurilor” a devenit însuși un balaur. Judecând după rezultate, este un balaur fricos, mediocru și lăudăros. Dar acest balaur este ca și condamnat. Pe meleagurile noastre, potrivit basmelor lăsate din străbuni, balaurii nu au nici o șansă. Astăzi, apropiații lui Dodon sunt acei oameni care, acum un an, îi aruncau curcani în curtea Președinției. Chicu, Filip, Diacov… Așadar, despre ce „victorie eroică” asupra oligarhului ne povestește oligarhul Dodon, care și-a concentrat în mâinile sale o putere colosală, resurse media și financiare?”, se întreabă Șor.

AGORA amintește că schimbarea politică din vara anului 2019 a devenit subiectul unui filmuleț de tip documentar, publicat de președintele Igor Dodon pe Facebook. În video-ul de un sfert de oră, sunt depănate evenimentele din iunie 2019, cu accent pe meritele președintelui. Filmul este însoțit și de o declarație a lui Dodon, în care șeful statului afirmă că „decizia de a merge împotriva lui Plahotniuc a fost asociată cu riscuri foarte serioase” pentru el.

Acum un an, pe 8 iunie, pe ultima sută de metri, PSRM și blocul ACUM s-au coalizat și au votat, pe semi-întuneric și în prezența ambasadorilor străini în țara noastră, Guvernul Maiei Sandu. Deși coaliția nu a durat nici jumătate de an, votul din Parlament a provocat căderea Partidului Democrat, condus atunci de Vlad Plahotniuc. Cronologia principalelor evenimente o puteți vedea aici.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.