Un an de la evenimentul care a condus la căderea guvernării PDM (RETROSPECTIVĂ)

Un an de la evenimentul care a condus la căderea guvernării PDM (RETROSPECTIVĂ)

Acum un an, pe 8 iunie, pe ultima sută de metri, PSRM și blocul ACUM s-au coalizat și au votat, pe semi-întuneric și în prezența ambasadorilor străini în țara noastră, Guvernul Maiei Sandu. Deși coaliția nu a durat nici jumătate de an, votul din Parlament a provocat căderea Partidului Democrat, condus atunci de Vlad Plahotniuc. Cronologia principalelor evenimente o puteți vedea mai jos.

...

Așa cum reiese și din infograficul de mai sus, pe 7 iunie 2019, Curtea Constituțională (CC) a decis că președintele Igor Dodon este obligat să dizolve Parlamentul până la finele zilei.

A doua zi, socialiștii și democrații au votat însă Guvernul Maiei Sandu, iar socialista Zinaida Greceanîi a fost numită președintă a Parlamentului. Spre seară, în fața mai multor instituții publice au fost instalate corturi cu protestatari. Mai mult, Înalta Curte a declarat deciziile respective neconstituționale, iar șeful statului, Igor Dodon, a fost suspendat din funcție. Ulterior, în calitate de președinte interimar, ex-premierul Pavel Filip a stabilit, printr-un decret, alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie 2019.

Pe 9 iunie, sute de oameni au fost aduși la Chișinău la un protest organizat de PDM în Piața Marii Adunări Naționale. Manifestația s-a remarcat și prin aruncarea unor curcani în curtea Președinției. Deși câteva zile au insistat că sunt în continuare la guvernare, democrații au anunțat, pe 14 iunie 2019, că bat în retragere. Tot atunci, PDM a confirmat că Vlad Plahotniuc a plecat din țară.

La scurt timp, Curtea Constituțională și-a anulat deciziile din perioada 7-9 iunie. Ulterior, magistrații CC și-au dat demisia.

Guvernul Sandu nu a fost însă de lungă durată. În urma angajării răspunderii pentru modificarea legii cu privire la Procuratură, care urma să-i dea frâu liber Maiei Sandu în a întocmi o listă scrută a candidaților la funcția de procuror general, Cabinetul a fost demis de deputații PSRM și PDM.

Peste două zile, adică pe 14 noiembrie 2019, socialiștii și democrații au votat un nou Guvern, condus de Ion Chicu și format, în mare parte, din ex-consilieri ai președintelui Igor Dodon și persoane afiliate socialiștilor.

Iar pe 16 martie 2020, pe timp de pandemie, coaliția PSRM-PDM a fost oficializată printr-un acord. Democraților le-au revenit cinci portofolii din Guvern și promisiunea că, după prezidențialele din toamna lui 2020, se vor alege cu fotoliul de premier sau cu cel de președinte al Parlamentului.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.