Există indicii că modificările propuse la Codul Electoral nu corespund pe deplin cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSC. Este constatarea ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Oficialul recomandă clasei politice să ajungă la un consens și să consulte opiniile societății civile.
„Standardele democratice și electorale sunt printre angajamentele esențiale față de partenerii internaționali ai țării, inclusiv UE, dar în primul rând față de cetățenii R. Moldova.
Sunt necesare un proces corespunzător și o evaluare adecvată a modificărilor propuse la Codul Electoral, deoarece există indicii că acestea nu corespund pe deplin și în spirit cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSCE, precum și cu privire la aspectele ridicate de Curtea Constituțională după alegerile prezidențiale din 2016.
Este nevoie de un consens larg între forțele politice, bazat pe consultari autentice cu societatea civilă și cu alte părți interesate”, scrie ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, pe pagina sa de Facebook.
Menționăm că pe 9 iulie, în ședința plenară deputații au votat în primă lectură proiectul de lege pentru modificarea Codului Electoral, Codului Contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale.
Proiectul de lege prevede măsuri de sancționare pentru efectuarea agitaţiei electorale în ziua alegerilor sau în ziua precedentă zilei alegerilor, agitația electorală în timpul slujbelor religioase precum și implicarea sub orice formă a organizațiilor necomerciale, sindicale, de binefacere în campania electorală.
Și utilizarea discursului de ură și instigarea la discriminare în cadrul campaniei electorale și în materialele de agitație electoral s-ar putea lăsa cu amenzi de la 150 la 250 de unităţi convenţionale aplicată candidaților la alegeri.
Totodată, se prevede că concurenții electorali ar putea fi excluși din cursă de Comisia Electorală Centrală (CEC), în loc de instanță, iar programul votării să se scurteze cu două ore. Secțiile ar urma să se deschidă la 08:00, în loc de 07:00, și să se închidă la 20:00, în loc de 21:00.
Urmează ca deputații să voteze proiectul de lege în lectura a doua.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Modificarea Codului Electoral, aprobată cu dezbateri în prima lectură. Sîrbu, către PSRM: „Ați băgat vreo trei șopârle și l-ați făcut de nimic”

Candidați excluși din cursă de CEC sau scurtarea programului votării. Modificări la Codul Electoral, propuse de PSRM
