
„Unii agenți economici încalcă grav standardele”: Ion Ceban, despre mirosul urât din Chișinău
„Sunt 47 de agenți economici care încalcă grav prevederile și standardele. Normele admisibile sunt depășite de foarte multe ori”. Este declarația primarului general al Chișinăului, Ion Ceban, despre mirosul urât care persistă în capitală. Potrivit lui, unii agenți economici „deversează ape uzate ce depășesc chiar de două mii de ori normele admisibile”.
・
În cadrul unui interviu oferit pentru UNIMEDIA, Ceban a declarat că la Stația de Epurare sunt 118 geotuburi de nămol, care nu au fost curățate de mai bine de doi ani.
„Noi am acoperit acele lagune, în care era o catastrofă ecologică de peste 500 de mii de metri cubi de nămol. Problema persistă atunci când temperaturile sunt ridicate. Când am eliminat patru din cele 118 geotuburi, a apărut prima fază de miros. Noi am renunțat la această idee. Se intervine inclusiv chimic la această etapă”, a afirmat primarul capitalei.
„Acum avem echipe de monitorizare care trebuie să verifice. Am solicitat și suportul autorităților centrale, pentru că nu tot timpul avem competențe de constatare. Din probele pe care le-am prelevat, vedem neregularități. Sunt 47 de agenți economici care încalcă grav prevederile și standardele în acest domeniu. Normele admisibile sunt depășite de foarte multe ori. La o întreprindere care face produse din pește, s-a depistat o depășire a normei admisibile de grăsimi de două mii de ori. La ei lipsesc stațiile de preepurare locale. Ei sunt suprataxați, lor le convine, pentră că, să construiești o stație de preepurare, costă mult mai scump decât amenzile”, a adăugat edilul.
AGORA precizează că la 21 august, directorul Apă-Canal Chișinău, Anatolie Lichii, a declarat că mirosul insuportabil al stației de epurare a apei nu mai persistă în Chișinău.
La 20 august, primarul Ion Ceban a dispus crearea unui grup de lucru pentru a depista cauza putorii.
Potrivit reprezentanților Stației de epurare a apelor uzate, în ultima perioadă de timp a crescut concentrația deversărilor provenite de la agenții economici care nu dispun de stații de pre-epurare. Astfel, apele utilizate în procesul tehnologic, care depășesc limitele admisibile de poluanți, sunt revărsate în sistemul public de canalizare.
Lucrările la Stația de epurare urmează să fie finalizate până în anul 2021. Mai exact, sunt desfășurate lucrări de acoperire cu strat de geotextil a unei lagune de deshidratare a nămolului, se întreprind lucrări la bazinele aerare și se dezinfectează nămolul cu soluții speciale.
Menționăm că, anterior, Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe faptul poluării apei și a aerului în municipiul Chișinău, cât și pe faptul gestionării incorecte a mijloacelor financiare, ceea ce a adus prejudicii de circa 70 milioane lei. Procurorii au scos la iveală că poluarea s-a produs din cauza nerespectării procesului tehnologic la Stația de epurare.