Doi deputați PAS sesizează Curtea Constituțională în legătură cu Legea cu privire la CSM: S-a recapturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc

Doi deputați PAS sesizează Curtea Constituțională în legătură cu Legea cu privire la CSM: S-a recapturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc

Doi deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) în legătură cu Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Mai exact, aleșii cer verificarea controlului constituționalității a unor prevederi ce țin de procedura de selectare de către Parlament a profesorilor de drept titulari, precum și a Hotărârii Parlamentului nr. 53/ 2020 privind numirea unor membri ai CSM. 

„Am contestat la Curtea Constituțională legea care i-a permis lui Dodon capturarea și subjugarea Consiliului Superior al Magistraturii. În decembrie 2019, contrar avizului Comisiei de la Veneția, a fost adoptată legea urmare căreia Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al CSM. Ce a urmat cunoaștem cu toții – CSM-ul a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc. Acest CSM restabilește în funcții corupți cu carul – Clima - la Curtea de Apel Chișinău, Chișcă-Doneva -vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, participanții la Laundromat revin în funcțiile anterioare cu milioane de lei în cont. Vin listele de la Dodon și o majoritate dodonistă din CSM execută orbește indicațiile fără a ține cont de cât de toxici sunt cei promovați în funcții”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Deputatul susține că în afară de legea propriu-zisă, a cerut Curții Constituționale anularea hotărârii Parlamentului prin care au fost numiți membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

Amintim că la finalul anului 2019, s-a propus și s-a votat modificarea legii cu privire la CSM, care prevăzuse majorarea numărului de membri ai instituției de la 12 la 15, numirea a cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept de către Parlament, precum și o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor.

Publicitate

Înainte de votul în Parlament, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat nedumerit la ce bun Ministerul Justiției, condus de fostul jurist PSRM Fadei Nagacevschi, solicită instituției un aviz despre modificarea legii cu privire la CSM, dacă amendamentele urmau să fie votată de Parlament în aceeași zi.

În primăvara anului 2020, un proiect de lege propus de Igor Dodon propunea ca președintele CSM să fie ales din rândul profesorilor de drept titulari. Opoziția a criticat proiectul, opinând că se încearcă schimbarea regulilor jocului în timpul jocului.

La doar 11 zile distanță, patru membri noi ai CSM din partea profesorilor de drept titulari au și fost votați de deputați, fără măcar a fi prezenți în sală.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal