În această săptămână președinta Maia Sandu nu va desemna un prim-ministru. A spus-o chiar șefa statului în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR. Sandu afirmă că săptămâna viitoare urmează să vină cu următorul pas care ar putea să ofere o soluție privind declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.
„Săptămâna aceasta nu voi desemna un candidat la funcția de premier. Săptămâna viitoare o să vin cu următorul pas pe care îl consider corect și care ar putea să ofere o soluție. Asta depinde de decizia parlamentarilor. Nu s-a schimbat nimic din monetul în care am purtat discuții cu partiele”, a menționat Maia Sandu.
AGORA aminteșet că, PSRM în frunte cu Igor Dodon a cerut președintei Maia Sandu să desemneze un premier până la data de 1 februarie curent, atunci când începe sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului. La fel, partidul a anunțat că a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind învestirea unui nou Guvern în care au fost incluse șase întrebări în acest sens. Acestea se referă în special la termenul limită în care președinta țării Maia Sandu poate desemna un candidat la șefia executivului și consecințele în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla sau candidatura sa va fi refuzată.
Curtea Constituțională a declarat la 18 ianuarie inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de auto-dizolvare a Parlamentului.
Potrivit președintei CC, Domnica Manole, Constituția R. Moldova conține soluții privind dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de patru ani. Astfel, dizolvarea Parlamentului este posibilă numai în condițiile prevăzute de articolul 85 din Constituție.
În luna decembrie 2020, deputații din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate au depus o sesizare la Curtea Constituțională în care solicită ca magistrații să se expună pe marginea posibilității autodizolvării Parlamentului. Potrivit autorilor, Constituția nu interzice o astfel de posibilitate, iar aceasta ar fi cea mai rapidă cale pentru organizarea alegerilor anticipate.
Vezi și aceste știri

Declarații: Cum văd partidele parlamentare posibilitatea dizolvării Legislativului și organizarea alegerilor anticipate

Autodizolvarea Parlamentului - o cale mai scurtă spre anticipate? Precedentul din istoria politică a R. Moldova și practica internațională

Calea spre alegeri parlamentare anticipate prin dizolvarea Parlamentului: Care sunt termenii și pașii prevăzuți de Constituție

Dodon, cu ultimatum pentru Sandu și sesizare la CC: Desemnați un premier până pe 1 februarie. Să nu spuneți că nu v-am preîntâmpinat

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
